7 érv a D-vitamin mellett

7 érv a D vitamin mellett

A D-vitamin szervezetünk számára az egyik legfontosabb alapvitamin, mely hozzájárul testünk helyes működéséhez. Gátolja a gyulladások és krónikus betegségek kialakulását, hiányában azonban komoly tünetek léphetnek fel. A D-vitamin mellett fontos a bélflóra és a májfunkciók támogatása, ezek nélkül ugyanis a vitamin felszívódása és hasznosulása alacsony.

Betegségek, amik kellő mennyiségű D-vitamin mellett nem alakulhatnak ki

Hazánkban a lakosság nagy része állandó D-vitamin-hiánnyal küzd anélkül, hogy tudna róla. Az emberek 95%-ának D-vitamin-tartalékai teljesen kimerülnek a téli időszak végére, mivel ez a vitamin a szervezetben kizárólag napfény hatására termelődik.

7 érv a D vitamin mellett

A tartós és krónikus D-vitamin-hiány legalább részben felelőssé tehető az inzulinrezisztencia, a cukorbetegség, a krónikus hajhullás kialakulásáért, de akár az olyan súlyos megbetegedésekért is, mint az emlő- vagy vastagbélrák.

Mennyi az annyi, és mire van szükség még a D-vitamin mellett

A szervezetben található D-vitamin mennyiségét erre vonatkozó vérvizsgálattal lehet pontosan meghatározni. Az ideális eredmény 75 nmol/L, 50 nmol/L tartomány alatt hiányállapról, 30 nmol/L alatti érték esetén pedig krónikus D-vitamin-hiányról beszélhetünk. 

Az optimális tartományba eső D-vitamin-szinttel rendelkező felnőttek számára ajánlott napi D-vitamin-bevitel 1500–2000 NE. Hiányállapotok esetén azonban minden esetben orvosi szakértelmet kíván a megfelelő mennyiség beállítása, mivel a túlfogyasztás – akárcsak a hiány – káros következményekkel járhat. A D-vitamin mellett különösen az őszi-téli időszakban ajánlott még a C-vitamin és a magnézium fogyasztása is.

  1. Befolyásolja az izmok teljesítményét és erejét, valamint az idegek működését.
  2. Enyhíti a krónikus csontfájdalmakat, hát- és derékfájdalmat.
  3. Csökkenti a depressziós és szorongásos tüneteket, hozzájárul a jó közérzet és a kiegyensúlyozott hangulat fenntartásához.
  4. Szerepe van a testsúlycsökkentésben, kalciummal kombinálva pedig az étvágyat is mérsékli.
  5. Csökkenti a magas vérnyomás és más szívbetegségek kialakulását, fenntartja a hormonális egyensúlyt.
  6. Felelős a bőr és a haj szépségéért, valamint ellenálló képességéért.
  7. Megerősíti az immunrendszert, javítja az immunválaszokat, és enyhíti az autoimmun betegségek tüneteit.

Emellett kiemelten fontos a nőgyógyászati és végbélrákkal szembeni prevenciós hatékonysága. A D-vitamin mellett szóló legfőbb érv te magad vagy!

Furcsa érzések, gyakori vizelési inger és húgyúti fertőzések? Az inkontinencia jelei lehetnek.

Furcsa érzések odalent, gyakori vizelési inger és húgyúti fertőzések? Az inkontinencia első jelei lehetnek!

A medencefenék problémáinak kialakulásához jellemzően nem néhány hétre, hanem akár évre vagy évtizedre van szükség. A megmagyarázhatatlan eredetű derék- vagy medenceövi...
Mennyi idő után várható jabulás elektrostimulációs kezelés esetén?

Mennyi idő alatt hat az elektrostimulációs kezelés?

Ha gondunk van, nem akarunk várni. Azonnali és tartós megoldást szeretnénk, a női egészség dolgában azonban ez sajnos ritkán megoldható. A medencefenék-gyengeség és a...
TensCare Unicare - univerzális segítség a kismedence egészségéért

A nagy eszközválasztó: TensCare Unicare

Te is azok közé tartozol, akik fontolgatják, hogy otthoni elektrostimulációs eszközt szereznek be, de nem tudod, melyik volna az igazán megfelelő darab számodra? Ne...
Intim egészség és higiénia a nyaralás alatt

Intim egészség és higiénia a nyaralás alatt

Hogyan tehetjük egyszerre szórakoztatóvá és biztonságossá a nyaralást? Intim egészség és higiénia télen-nyáron az Intimegészség.hu tippjeivel!
Újrakezdők, súllyal küzdők: Sportolni csak okosan!

Újrakezdők, súllyal küzdők: Sportolni csak okosan!

Hogyan kezdjen mozgásba, aki évek óta (a.k.a soha) nem csinálta és/vagy túlsúllyal küzd? Mi a titka az elindulásnak és hogyan válasszunk magunknak megfelelő...

Van egy zárt Facebook csoportunk...

Kedves Látogató!

Tudtad, hogy van egy Zárt Facebook csoportunk (Őszintén az inkontinenciáról és más medencefenék problémákról), ahol a tagok nyugodtan és kötetlenül kérdezhetnek gépek kezelésével, illetve egyéb más a témához kapcsolodó problémákról, gyógymódokról stb.?

Lépj be kötelezettség mentesen és mindenben segítünk!

Várunk szeretettel,

Dombai Krisztina

You have Successfully Subscribed!