Beszéljünk a késztetéses inkontinenciáról!

keszteteses-inkontinencia

Hatalmas próbatétel elé állítja a nőket a vizeletcsepegés, vizeletszivárgás. Sajnálatos, hogy a 21. században még mindig kevesen mernek erről beszélni, mert tabutémának tekintik ezt az állapotot.

Azok a nők, akik hiperaktív hólyaggal élnek, számos kellemetlen helyzetbe kerülhetnek – minderre ráadásul a folyamatos félelem is hatással van. Ugyanis állandó a vizelési inger, és az érzés, hogy azonnal keresni kell egy mellékhelyiséget.

Mindez pedig nyomot hagy a mindennapokban is. Fárasztóvá, stresszesé válik a napi feladatok elvégzése, akár a legcsekélyebb dolog is hatalmas erőfeszítést igényel. Mint például egy bevásárlás, egy társasági esemény vagy elmenni a postára.

Emellett azonban a késztetési inkontinencia az alvási szokásokat is érinti. Éjszaka, akár többször is fel kell keresni a mosdót, és a használata után akár percekkel később újra felléphet a vizelési inger.

Ennek hatására, sokan leépítik a baráti társaságukat, felhagynak a sportolással és megpróbálnak minél többet otthon maradni – a biztonságot nyújtó helyen –, ahol bármikor elérhetik a mellékhelyiséget.

Lehet ezen változtatni?

Így kell élni örökre?

Mi is az a késztetéses inkontinencia? 

Egy hirtelen fellépő, sürgető vizelési inger, amely akaratlan vizeletszivárgással jár. A húgyhólyag izmainak hirtelen beálló és görcsös összehúzódása.

Mi idézi elő? 

Nem egyszerű pontosan meghatározni a késztetéses inkontinencia eredetét. Akár több tényező is befolyásolhatja, mint például a húgyhólyag fertőzése, gyulladása, a húgyhólyagkimenet átjárhatóságának csökkenése, szülési vagy műtéti sérülés.

Mire figyeljünk és hogyan kezeljük? 

Ahhoz, hogy tisztában legyünk a pontos diagnózissal, először mindenképpen forduljunk szakemberhez. Az orvos alaposan fel tudja mérni az állapotunkat!

Ezt követően a következőket tehetjük…

Új étrendre lesz szükségünk 

Fontos, hogy odafigyeljünk a folyadékbevitelre, azon belül pedig arra, hogy mit is fogyasztunk. A koffeintartalmú italok – kávé, bizonyos teafajták, energiaital, koffeintartalmú üdítők – irritálhatják a húgyhólyagot, ami sürgős késztetést gerjeszt.

A jelentős folyadékbevitel hatására nagy mennyiségű vizelet képződik. Mivel a húgyhólyag gyorsabban megtelik, ezáltal több alkalommal kell megkeresni a mellékhelyiséget. Ám a folyadékbevitel minimalizálása sem jó döntés: kevés víz fogyasztása által, a vizelet besűrűsödik, kellemetlen szagúvá válik, emiatt sürgős késztetést okoz és irritálja a húgyhólyagot.

Meg kell találnunk, ki kell tapasztalnunk az arany középutat!

Közben ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a kiszáradás székrekedést okozhat, ami szintén veszélyes a vizeletinkontinencia miatt is. Az étrendünkbe érdemes beépíteni a rostos ételeket, ezzel megelőzhető a székrekedés, amely nyomást gyakorol a húgyhólyagra.

Kerüljük a fűszeres és savas ételeket, ezek mind irritáló hatásúak és sürgető késztetést váltanak ki.

Kegel-tornával eredményesen kezelhetjük a helyzetet 

Tudnod kell, hogy a medencefenék-izmok kétféle izomrostból állnak: az egyik a lassan, a másik a gyorsan összehúzódó izomrost. Az előbbiek felelősek a húgyhólyag és a bél hosszabb idejű szabályozásáért – lehetővé téve, hogy időben eljuss a vécére.

Az utóbbiak pedig azok az izomrostok, amelyeknek gyorsan kell reagálniuk, hogy támogassák a húgyhólyag szabályozását például köhögés, tüsszentés, nevetés, ugrálás vagy futás, tehát terhelések során.

Vagyis láthatod, hogy a medencefenék teljes izomzatának erősítéséhez, gyakorlatok széles skáláját kell végezned rendszeresen.

A Kegel-gyakorlatok könnyűnek tűnhetnek, de sajnos nem azok. A dolog kemény része az izmok helyének megfelelő meghatározása. Ez sokaknak egyáltalán nem megy, amit a statisztikák is alátámasztanak, ugyanis kettőből egy nő rosszul végzi az intimtornát.

Ahelyett, hogy jól szorítanák és emelnék a medencefenék-izmokat, inkább lefelé nyomják, ami további károkat okozhat. Ha te sem vagy biztos abban, hogy jól végzed-e a gyakorlatokat, akkor három dolgot tehetsz:

  1. Elmész egy szakemberhez, aki csak veled foglalkozik.
  2. Izomstimulációs eszközt használsz. Ajánlom figyelmedbe a TensCare-készülékeket , amelyek például pontosan azokat az izmokat mozgatják meg, amelyeket kell.
  3. Hüvelysúlyt használsz. Az ezen lévő mérő vagy mutató segítségével pontosan látod, hogy helyesen végzed-e az intimtornát.

Sajnos azonban arról is érdemes beszélni, hogy a nők 30%-a már képtelen tornával hatni az intim izmaira. Nekik az elektro-stimulációs készülékek javasoltak, amellyel újra életet tudnak lehelni teljesen elhalt izmaikba – mindezt egy gombnyomással.

Kérdem én, hogy melyik a rosszabb: egy izomstimulációs géppel szabadságot vásárolni vagy örökké az inkontinencia árnyékában élni?

Kérdésed van?

Csatlakozz az „Őszintén az inkontinenciáról és a medencefenék problémákról” Facebook-csoporthoz vagy fordulj hozzám bizalommal a következő emailcímen: info@intimegeszseg.hu.

Az inkontinencia jelei

Az inkontinencia első jelei

A medencefenék süllyedéses problémáinak kialakulásához jellemzően...

7 dolog, amit tudnod kell az inkontinenciáról

Gyakran előfordul, hogy levelet kapunk olyan kétségbeesett nőktől,...

Intimnapló: Egy nő van a lábam között!

Néhány hete írtam arról, hogy mi történt, miután néhány évnyi enyhe...
székletinkontinencia

Székletinkontinencia

A Székletinkontinencia A székletinkontinencia a székletürítés...

Van egy zárt Facebook csoportunk...

Kedves Látogató!

Tudtad, hogy van egy Zárt Facebook csoportunk (Őszintén az inkontinenciáról és más medencefenék problémákról), ahol a tagok nyugodtan és kötetlenül kérdezhetnek gépek kezelésével, illetve egyéb más a témához kapcsolodó problémákról, gyógymódokról stb.?

Lépj be kötelezettség mentesen és mindenben segítünk!

Várunk szeretettel,

Dombai Krisztina

You have Successfully Subscribed!