Beszéljünk a késztetéses inkontinenciáról!

keszteteses-inkontinencia

Hatalmas próbatétel elé állítja a nőket a vizeletcsepegés, vizeletszivárgás. Sajnálatos, hogy a 21. században még mindig kevesen mernek erről beszélni, mert tabutémának tekintik ezt az állapotot.

Azok a nők, akik hiperaktív hólyaggal élnek, számos kellemetlen helyzetbe kerülhetnek – minderre ráadásul a folyamatos félelem is hatással van. Ugyanis állandó a vizelési inger, és az érzés, hogy azonnal keresni kell egy mellékhelyiséget.

Mindez pedig nyomot hagy a mindennapokban is. Fárasztóvá, stresszesé válik a napi feladatok elvégzése, akár a legcsekélyebb dolog is hatalmas erőfeszítést igényel. Mint például egy bevásárlás, egy társasági esemény vagy elmenni a postára.

Emellett azonban a késztetési inkontinencia az alvási szokásokat is érinti. Éjszaka, akár többször is fel kell keresni a mosdót, és a használata után akár percekkel később újra felléphet a vizelési inger.

Ennek hatására, sokan leépítik a baráti társaságukat, felhagynak a sportolással és megpróbálnak minél többet otthon maradni – a biztonságot nyújtó helyen –, ahol bármikor elérhetik a mellékhelyiséget.

Lehet ezen változtatni?

Így kell élni örökre?

Mi is az a késztetéses inkontinencia? 

Egy hirtelen fellépő, sürgető vizelési inger, amely akaratlan vizeletszivárgással jár. A húgyhólyag izmainak hirtelen beálló és görcsös összehúzódása.

Mi idézi elő? 

Nem egyszerű pontosan meghatározni a késztetéses inkontinencia eredetét. Akár több tényező is befolyásolhatja, mint például a húgyhólyag fertőzése, gyulladása, a húgyhólyagkimenet átjárhatóságának csökkenése, szülési vagy műtéti sérülés.

Mire figyeljünk és hogyan kezeljük? 

Ahhoz, hogy tisztában legyünk a pontos diagnózissal, először mindenképpen forduljunk szakemberhez. Az orvos alaposan fel tudja mérni az állapotunkat!

Ezt követően a következőket tehetjük…

Új étrendre lesz szükségünk 

Fontos, hogy odafigyeljünk a folyadékbevitelre, azon belül pedig arra, hogy mit is fogyasztunk. A koffeintartalmú italok – kávé, bizonyos teafajták, energiaital, koffeintartalmú üdítők – irritálhatják a húgyhólyagot, ami sürgős késztetést gerjeszt.

A jelentős folyadékbevitel hatására nagy mennyiségű vizelet képződik. Mivel a húgyhólyag gyorsabban megtelik, ezáltal több alkalommal kell megkeresni a mellékhelyiséget. Ám a folyadékbevitel minimalizálása sem jó döntés: kevés víz fogyasztása által, a vizelet besűrűsödik, kellemetlen szagúvá válik, emiatt sürgős késztetést okoz és irritálja a húgyhólyagot.

Meg kell találnunk, ki kell tapasztalnunk az arany középutat!

Közben ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a kiszáradás székrekedést okozhat, ami szintén veszélyes a vizeletinkontinencia miatt is. Az étrendünkbe érdemes beépíteni a rostos ételeket, ezzel megelőzhető a székrekedés, amely nyomást gyakorol a húgyhólyagra.

Kerüljük a fűszeres és savas ételeket, ezek mind irritáló hatásúak és sürgető késztetést váltanak ki.

Kegel-tornával eredményesen kezelhetjük a helyzetet 

Tudnod kell, hogy a medencefenék-izmok kétféle izomrostból állnak: az egyik a lassan, a másik a gyorsan összehúzódó izomrost. Az előbbiek felelősek a húgyhólyag és a bél hosszabb idejű szabályozásáért – lehetővé téve, hogy időben eljuss a vécére.

Az utóbbiak pedig azok az izomrostok, amelyeknek gyorsan kell reagálniuk, hogy támogassák a húgyhólyag szabályozását például köhögés, tüsszentés, nevetés, ugrálás vagy futás, tehát terhelések során.

Vagyis láthatod, hogy a medencefenék teljes izomzatának erősítéséhez, gyakorlatok széles skáláját kell végezned rendszeresen.

A Kegel-gyakorlatok könnyűnek tűnhetnek, de sajnos nem azok. A dolog kemény része az izmok helyének megfelelő meghatározása. Ez sokaknak egyáltalán nem megy, amit a statisztikák is alátámasztanak, ugyanis kettőből egy nő rosszul végzi az intimtornát.

Ahelyett, hogy jól szorítanák és emelnék a medencefenék-izmokat, inkább lefelé nyomják, ami további károkat okozhat. Ha te sem vagy biztos abban, hogy jól végzed-e a gyakorlatokat, akkor három dolgot tehetsz:

  1. Elmész egy szakemberhez, aki csak veled foglalkozik.
  2. Izomstimulációs eszközt használsz. Ajánlom figyelmedbe a TensCare-készülékeket , amelyek például pontosan azokat az izmokat mozgatják meg, amelyeket kell.
  3. Hüvelysúlyt használsz. Az ezen lévő mérő vagy mutató segítségével pontosan látod, hogy helyesen végzed-e az intimtornát.

Sajnos azonban arról is érdemes beszélni, hogy a nők 30%-a már képtelen tornával hatni az intim izmaira. Nekik az elektro-stimulációs készülékek javasoltak, amellyel újra életet tudnak lehelni teljesen elhalt izmaikba – mindezt egy gombnyomással.

Kérdem én, hogy melyik a rosszabb: egy izomstimulációs géppel szabadságot vásárolni vagy örökké az inkontinencia árnyékában élni?

Kérdésed van?

Csatlakozz az „Őszintén az inkontinenciáról és a medencefenék problémákról” Facebook-csoporthoz vagy fordulj hozzám bizalommal a következő emailcímen: info@intimegeszseg.hu.

Furcsa érzések, gyakori vizelési inger és húgyúti fertőzések? Az inkontinencia jelei lehetnek.

Furcsa érzések odalent, gyakori vizelési inger és húgyúti fertőzések? Az inkontinencia első jelei lehetnek!

A medencefenék problémáinak kialakulásához jellemzően nem néhány hétre, hanem akár évre vagy évtizedre van szükség. A megmagyarázhatatlan eredetű derék- vagy medenceövi...

Visnyei Barbi: „ Az intim területek egészségének nem jut elég rivaldafény.”

Az Instagramon keresztül már biztosan értesültek róla, hogy a kétgyermekes édesanya, véleményvezér, Visnyei Barbi is használja a TensCare Unicare készülékünket.  Mivel...
ha nem jön. ababa

Ha nem jön a baba…

Mindent a FERTI-LILY megtermékenyítést segítő eszközökről Amikor egy párkapcsolatban megszületik az igény, hogy a te meg énből végre mi legyen és bővüljön a család,...
kGoal, az interaktív kismedencei tréner

Kompakt okoseszköz az intimegészségért: a kGoal edzőtréner

Az új, saját izomerős tréner elérhető az Intimegészség.hu kínálatában!  Megszokhattátok már, hogy számunkra rendkívül fontos a női egészség területén megjelenő...
Az ülőmunka és a várandósság hatásai a női testre

Az ülőmunka és a várandósság hatásai a női testre

Az emberi test az egyik legcsodálatosabb műszer. Szinte a végtelenségig terhelhető, hatalmas erőkifejtésre képes, és akár egy gyönyörű gyermek kihordására is...

Van egy zárt Facebook csoportunk...

Kedves Látogató!

Tudtad, hogy van egy Zárt Facebook csoportunk (Őszintén az inkontinenciáról és más medencefenék problémákról), ahol a tagok nyugodtan és kötetlenül kérdezhetnek gépek kezelésével, illetve egyéb más a témához kapcsolodó problémákról, gyógymódokról stb.?

Lépj be kötelezettség mentesen és mindenben segítünk!

Várunk szeretettel,

Dombai Krisztina

You have Successfully Subscribed!