Várandós vagy? Óvd tornával a medencetájékot és a gátizomzatot tudatosan!

Hogyan vigyázz a medencealapi izmokra a várandósság alatt?

Szülésfelkészítő gátizomtorna a várandósság alatt

Gyermeket várni és szülésre készülni az egyik legnagyobb varázslat, ami egy nővel történhet. Ugyanakkor a várandósság édes terhe idővel valódi terhességgé változik, amit nemcsak a légszomj, a gyakori vizelési inger, hanem olykor bizony vizeletvesztéses vagy fájdalmas panaszok kísérnek.

Mint minden esetben, úgy a szülésre való felkészülés időszakában is a tudatos prevenció a leghatékonyabb módszer a problémákra. Annak érdekében, hogy a hüvely és a gát izomzata edzett és ruganyos legyen, a kismama pedig növekvő testtudattal érkezhessen a szülőszobába, érdemes már a tervezett gyermekáldás előtt, vagy a készülődés során elsajátítani a Kegel-gyakorlatokat.

Miért van szükség a Kegel-tornára a várandósság alatt?

Sokan hiszik azt, hogy a süllyedéses vagy vizeletvesztéses panaszok a terhesség és a szülés szükségszerű velejárói, ez azonban tévedés. A problémák kialakulása tudatossággal a legtöbb esetben megelőzhető, vagy jól mérsékelhető.

Mivel a női test képes lekövetni a várandóssággal járó változásokat, biztonságos védelmet nyújt a növekvő magzatnak. A baba azonban fokozott nyomást helyez a medencefenék izomzatára, mely az izomrendszer állapotától függően reagál. Ha az anya medencefenéki izmai korábban is gyengék voltak- ezt a korai szakaszban sokszor semmilyen panasz nem jelzi-, akkor előfordulhatnak problémák a terhesség alatt vagy után. Ennek hatékony elkerülésére napi szintű gyakorlásra, a testtudatosság fejlesztésére és más egyszerű változtatások bevezetésére van szükség.

Életmódváltással a teljességért és ép gátizomzatért

Az aranyér és más panaszok kialakulásának leggyakoribb oka várandósság alatt is a túl kevés folyadék fogyasztása, valamint a kiegyensúlyozott étrend hiánya. A “kettő helyett eszel” nézőpont idejét múlt és téves: egy helyett kell enni és azt is nagyon egészségesen! A napi folyadékmennyiséget érdemes három literre emelni, szükség szerint, pl. nagy melegben vagy fizikai igénybevétel esetén pedig még tovább növelni. 

Elengedhetetlen a változatos, zöldségekben és rostokban gazdag, rendszeres és elégséges mennyiségű táplálék fogyasztása,  valamint a szükséges vitaminok pótlása. (Utóbbiak pontos listáját és mennyiségét szakorvos határozza meg!)

Maradj aktív, ha lehet!

Amennyiben várandósságod nem veszélyeztetett és semmilyen orvosi szempont nem indokolja az elcsendesedést, vagy a túlzott pihenést, élj aktív és lendületes életet! 

Természetesen fontos, hogy figyelj tested jelzéseire és pihenj, ha annak érzed szükségét, de amennyiben az orvos másként nem rendeli, szabadon futhatsz, sportolhatsz, úszhatsz, szeretkezhetsz. Éppúgy, mint a várandósság kezdete előtt!

Ez a mozgásban gazdag életmód nemcsak pszichésen tart fitten. Izmaid rendszeres igénybevétele, az óvatos terhelés és a mindennapi mozgás- különösen, ha alvásrendezéssel egészíted ki- segít testednek a megújulásban és a felkészülésben.

Extra tipp: Ha a természetes légzési ritmusod során a levegőt a hasüregbe veszed, a baba növekedésével úgy érezheted, egyre fogy a levegőd. Ennek elkerülésére és a medencefenék izmainak védelme érdekében tehermentesítsd magad és sajátítsd el a mellkasi légzés technikáját!

A medencefenék dicsérete

A medencefenék izmai folyamatos – és a várandósság alatt egyre nagyobb- igénybevételnek vannak kitéve. Készülve a szülésre, sokat segíthetsz mind magadnak, mind a babádnak, ha gyógytornász segítségével elsajátítod és rendszeresen gyakorlod a Kegel-torna alapjait. (Fontos, hogy szakemberhez fordulj a tanulási szakban, mert a helytelenül végzett torna sok esetben nemcsak nem javít, hanem komolyan ront is a helyzeten.)

Tovább segítheted a szülés-születés folyamatát, ha a várandósság utolsó heteiben az esti tisztálkodást követően rendszeresen gátmasszázst végzel. Ekkor a gátat és környékét egy speciálisan a terület igényeire kifejlesztett olajjal, alkalmanként 4-5 perc alatt masszírozd át, fokozva ezzel a gát vérellátását és növelve erejét. Ez a napi pár perces gyakorlat elősegítheti a gátvédelemmel történő szülés örömét.

Fájdalommentes szülés természetesen?

A kismamák egyik legnagyobb félelme a szüléssel kapcsolatban a tágulással, valamint a kitolással járó fájdalom. Ez az izommunka készíti elő a gyermek érkezését, a kismama számára azonban- különösen, ha elhúzódik a vajúdás- jelentős energiavesztéssel járhat.

TensCare perfect mamaTENS a szülési fájdalom természetes csillaptására

A szülés támogatására fejlesztette ki partnerünk, a TensCare fájdalomcsillapító eszközét, a TensCare perfect MamaTENS-et. A MamaTens a szülést megelőző három hétben, valamint a vajúdás alatt nyújt hatékony segítséget a kismamáknak.

Hogyan működik a szülési TENS készülék?

A szülési TENS készülék egy elemes, kézi egységből, és hozzá csatlakoztatható négy darab bőrelektródából áll. A bőrelektródák szilárd zselébevonattal rendelkeznek, hogy könnyebben tapadjanak a hátára. A szülési TENS készülék ugyanazon elven működik, mint a hagyományos TENS:

megakadályozza, hogy a fájdalomingerek elérjék az agyat és a testet endorfin felszabadítására ösztönzi. Mindemellett segít a kismamának megőrizni a kontrollt a teste felett, ezáltal kevésbé lesz ideges a vajúdás alatt, valamint enyhíti az összehúzódások kellemetlenségeit.

A készülék apró, biztonságos elektromos impulzusokat küld az elektródákon keresztül a kismama bőrére. Az impulzus keresztül jut a bőrén egészen az izmokig, szövetekig. Kellemes bizsergő, csiklandozó érzés, ami lehet erősebb, vagy gyengébb, a kismama által beállított szinttől függően. A TENS készüléken található gombokkal beállíthatja az impulzusok frekvenciáját és erősségét. Az erősítő gombbal maximális teljesítményre állíthatja a szerkezetet, ami segít túljutni az összehúzódások kellemetlenségein.

TensCare perfect mamaTENS a szülési fájdalom természetes csillaptására

Furcsa érzések, gyakori vizelési inger és húgyúti fertőzések? Az inkontinencia jelei lehetnek.

Furcsa érzések odalent, gyakori vizelési inger és húgyúti fertőzések? Az inkontinencia első jelei lehetnek!

A medencefenék problémáinak kialakulásához jellemzően nem néhány hétre, hanem akár évre vagy évtizedre van szükség. A megmagyarázhatatlan eredetű derék- vagy medenceövi...

Visnyei Barbi: „ Az intim területek egészségének nem jut elég rivaldafény.”

Az Instagramon keresztül már biztosan értesültek róla, hogy a kétgyermekes édesanya, véleményvezér, Visnyei Barbi is használja a TensCare Unicare készülékünket.  Mivel...
ha nem jön. ababa

Ha nem jön a baba…

Mindent a FERTI-LILY megtermékenyítést segítő eszközökről Amikor egy párkapcsolatban megszületik az igény, hogy a te meg énből végre mi legyen és bővüljön a család,...
kGoal, az interaktív kismedencei tréner

Kompakt okoseszköz az intimegészségért: a kGoal edzőtréner

Az új, saját izomerős tréner elérhető az Intimegészség.hu kínálatában!  Megszokhattátok már, hogy számunkra rendkívül fontos a női egészség területén megjelenő...
Az ülőmunka és a várandósság hatásai a női testre

Az ülőmunka és a várandósság hatásai a női testre

Az emberi test az egyik legcsodálatosabb műszer. Szinte a végtelenségig terhelhető, hatalmas erőkifejtésre képes, és akár egy gyönyörű gyermek kihordására is...

Van egy zárt Facebook csoportunk...

Kedves Látogató!

Tudtad, hogy van egy Zárt Facebook csoportunk (Őszintén az inkontinenciáról és más medencefenék problémákról), ahol a tagok nyugodtan és kötetlenül kérdezhetnek gépek kezelésével, illetve egyéb más a témához kapcsolodó problémákról, gyógymódokról stb.?

Lépj be kötelezettség mentesen és mindenben segítünk!

Várunk szeretettel,

Dombai Krisztina

You have Successfully Subscribed!