A szülés okozta fizikai problémák

A szülés a világ egyik legcsodálatosabb dolga…

Noha meglehetősen fájdalmas.

Azt szokták mondani, hogy amint a kezünkbe vesszük gyermekünket, elfelejtjük minden fájdalmunkat. Hiszen abban a pillanatban válunk édesanyává! Az órákig tartó vajúdás, a pokoli kín és a következmények árnyas fellege a semmibe vész..

Legalábbis néhány pillanatra…

Egy nő szülés után jelentős változásokat észlelhet a testében 

Vegyük például a medencefenékizmokkal kapcsolatos problémákat. Ez az izomcsoport tartja helyén a medenceűri szerveket, a méhet, a hüvelyt, a belet és a húgyhólyagot. Ezeknek az izmoknak a feladata továbbá a bél és a húgyhólyag támogatása, lehetővé téve a vizelet- és széklettartást.

Az öregedéssel ezek az izmok elkezdenek gyengülni. Ezt a szülés gyakran súlyosbítja, mivel az izomcsoportnak meg kell nyúlnia, meg kell feszülnie, hogy a csecsemő meg tudjon születni. Emiatt az izmok meggyengülhetnek, amelynek következtében inkontinencia és süllyedéses elváltozások is kialakulhatnak.

Normális, ha egy nő szülés után ilyet tapasztal?

Természetesen!

A nők túlnyomó többsége teljesen felépül a szülés után, és nem maradnak hosszú távú problémái. Bár a szakértők azt javasolják, hogy érdemes medencefenék-gyakorlatokat végezni ez esetben is, hogy az életük későbbi szakaszában se jelentkezzenek a fentebb említett problémák.

Azonban van a nőknek egy olyan csoportja, akiknél szülés után folyamatosan problémák merülnek fel: fájdalom vagy nehézérzet a hüvelyben, az intim együttlétek egyre kellemetlenebbé válnak, kialakul az inkontinencia valamilyen formája.

Mivel mindez hatással van a szexuális kapcsolatra, ezért további nehézségek és szorongás is felmerülhet…

A hüvely sérülése

Habár a hüvely tágulékony, hiszen a gyermekszüléshez „tervezték”, nem ritka, hogy a gát annyira megnyúlik, hogy repedés vagy szakadás történik. Ezt minden esetben szükséges összeölteni a sérülés mértékétől függően. A hüvely és a gát általában minden probléma nélkül, megfelelően gyógyul. Néha azonban előfordulhat hegesedés.

Hasonlóan gyakori szülés után a nehézérzet a hüvelyben, amelyet a medencefenék gyengesége okoz és általában átmeneti, de az állapot akár egy évig is fennállhat. Ez abban az esetben fordulhat elő, ha a medencefenék jobban sérült.

Süllyedéses elváltozások

Mivel meggyengült a medencefenék, ezért süllyedéses elváltozások is kialakulhatnak. Ezeket a következő tünetek kísérik:

  • olyan érzés, mintha lenne valami a hüvelyben;
  • fájdalom vagy kellemetlenség közösülés során;
  • kontrollálatlan gázok;
  • vizeletcsepegés;
  • kicsúszó tampon;
  • vizelettartási nehézségek.

Bármelyik tünetet is tapasztalod, mindenképp fordulj orvoshoz! A probléma sokkal könnyebben orvosolható, minél hamarabb észreveszed és kezeled. Ne várd meg, míg súlyosabbá válik! Főleg, mivel szorongást és kellemetlenséget is okozhat.

Székletinkontinencia 

Ritkábban a szülés annyira súlyos sérüléseket okozhat a medencefenékizmokban, hogy székletinkontinencia is kialakulhat. Ebben az esetben a záróizom sérül annyira, hogy nem tudja betölteni szerepét: kontrollálatlan gázok és széklet.

A legtöbb nő szülés után visszanyeri az irányítást a teste fölött, de mások számára ez sokkal hosszabb ideig is eltarthat. Sok esetben a problémát lehet kezelni medencefenék gyakorlatokkal, amelyekkel megerősítheted izmaidat. Ugyanakkor minden esetben fordulj szakemberhez, hiszen sosem lehetsz biztos abban, jól végzed-e a gyakorlatokat.

Emellett használhatsz izomstimulációs eszközt is, amely lényegesen megkönnyíti a helyzetet. Otthon, kényelmes körülmények között végezheted a 20 perces terápiát akár filmnézés közben. 

Kérdésed van az izomstimulációs eszközök használatát illetően? Vásárolnál, de nem tudod, melyik készülék való neked? Netán van már géped, de fogalmad sincs, hogyan kell használni? Fordulj hozzám bátran kérdéseiddel a következő emailcímen: info@intimegeszseg.hu

Szeretnél beszélgetni olyan nőkkel, akik hasonló problémákkal küzdenek, mint te? Akkor csatlakozz az Őszintén az inkontinenciáról és a medencefenék problémákról nevű Facebook-csoporthoz!

Forrás: https://www.londonwomenscentre.co.uk/conditions/childbirth-injury

Furcsa érzések, gyakori vizelési inger és húgyúti fertőzések? Az inkontinencia jelei lehetnek.

Furcsa érzések odalent, gyakori vizelési inger és húgyúti fertőzések? Az inkontinencia első jelei lehetnek!

A medencefenék problémáinak kialakulásához jellemzően nem néhány hétre, hanem akár évre vagy évtizedre van szükség. A megmagyarázhatatlan eredetű derék- vagy medenceövi...

Visnyei Barbi: „ Az intim területek egészségének nem jut elég rivaldafény.”

Az Instagramon keresztül már biztosan értesültek róla, hogy a kétgyermekes édesanya, véleményvezér, Visnyei Barbi is használja a TensCare Unicare készülékünket.  Mivel...
ha nem jön. ababa

Ha nem jön a baba…

Mindent a FERTI-LILY megtermékenyítést segítő eszközökről Amikor egy párkapcsolatban megszületik az igény, hogy a te meg énből végre mi legyen és bővüljön a család,...
kGoal, az interaktív kismedencei tréner

Kompakt okoseszköz az intimegészségért: a kGoal edzőtréner

Az új, saját izomerős tréner elérhető az Intimegészség.hu kínálatában!  Megszokhattátok már, hogy számunkra rendkívül fontos a női egészség területén megjelenő...
Az ülőmunka és a várandósság hatásai a női testre

Az ülőmunka és a várandósság hatásai a női testre

Az emberi test az egyik legcsodálatosabb műszer. Szinte a végtelenségig terhelhető, hatalmas erőkifejtésre képes, és akár egy gyönyörű gyermek kihordására is...

Van egy zárt Facebook csoportunk...

Kedves Látogató!

Tudtad, hogy van egy Zárt Facebook csoportunk (Őszintén az inkontinenciáról és más medencefenék problémákról), ahol a tagok nyugodtan és kötetlenül kérdezhetnek gépek kezelésével, illetve egyéb más a témához kapcsolodó problémákról, gyógymódokról stb.?

Lépj be kötelezettség mentesen és mindenben segítünk!

Várunk szeretettel,

Dombai Krisztina

You have Successfully Subscribed!