Mire utalhat a medencefenékben jelentkező fájdalom?

kismedencei -fajdalom

A medencefenék izmai úgy nyúlnak végig a szeméremcsonttól egészen a gerinc aljáig, mint egy heveder. Ezek feladata, hogy a helyükön tartsák a medenceűri szerveket, a méhet, a hüvelyt, a végbelet és a húgyhólyagot.

Ezt már jól tudjuk…

Ám arról még nem beszéltünk, mire utalhat a medencefenékben jelentkező fájdalom, amely sokkal gyakoribb a nők, mint a férfiak körében. Ennek az állapotnak sokféle oka lehet, a medence legalsó részében és az alhasban jelentkezhet. Lehet rövid ideig tartó tompa vagy élesebb fájdalom, jelentkezhet időszakosan, állandóan és akár hat hónapnál tovább is fennállhat.

A fájdalom súlyossága is változhat. Lehet olyan intenzív, hogy átsugárzik a fenékbe vagy a combokba.

A medencében jelentkező fájdalom okai 

A medencefájdalmaknak számos oka lehet, amelyek közül néhány súlyosabb, néhány kevésbé súlyos. Beszélhetünk akut és krónikus fájdalomról. Az akut medencefájdalom hirtelen jelentkezik, érdemes rögtön orvoshoz fordulni vele.

A következő okai lehetnek: petefészekciszta, a medence gyulladása, amelyet okozhat bakteriális fertőzés is, esetleg húgyúti fertőzés, égető és gyakori vizelés, illetve a székrekedés is okozhat fájdalmat az alhasban, de ide sorolhatjuk a hashártya gyulladását is.

Az akut medencefájdalom kevésbé gyakori okai: endometriózis vagy medencei tályogok.

Krónikus medencefájdalom 

Krónikus medencefájdalomról akkor beszélünk, ha legalább hat hónapig tartott. Mindenik hatodik nő érintett lehet. Szintén igaz rá, hogy a lehető legrövidebb időn belül érdemes orvoshoz fordulni.

Hasonlóan okozhatja endometriózis, gyulladásos elváltozások, irritábilis bélszindróma, de akár újra és újra megjelenő ciszták, a méh süllyedése, de akár sérv vagy gyulladásos bélbetegség is.

Mikor kell orvoshoz menni? 

A legtöbb medencei fájdalmat jóindulatú állapotok okoznak. Ugyanakkor elengedhetetlen a probléma alapos körüljárása és ismerete. Gyakran csak az utolsó utáni pillanatban vagyunk hajlandók orvoshoz fordulni, pedig számos kellemetlenségtől és fájdalomtól kímélhetnénk meg magunkat az esetek többségében.

Az intimegészség egyébként is egy ingoványos talaj, hiszen tabunak számít. Ennélfogva senki sem beszél róla szívesen. Inkább eltitkoljuk, inkább nem mondjuk el még az orvosnak sem, hogy mi a baj, csak ne kelljen megszégyenülni.

Sokan ezért szenvednek már évtizedek óta süllyedéses elváltozásoktól és inkontinenciától is. Mert nem akarnak beszélni róla. Mert könnyebb beletörődni, mint segítséget kérni. Pontosan ez volt az oka, amiért megszületett ez a bejegyzés.

MERJ SEGÍTSÉGET KÉRNI!

Minden esetben. Ne hagyd, hogy elharapódzon a probléma, mert később annál rosszabb lesz. Gondoskodj magadról és gondoskodj másokról is.

Támogassuk egymást! 

A nőkben benne van az igény, hogy közösségeket alakítsanak ki és gondoskodjanak egymásról. Ne nyomjuk ezt el magunkban, inkább erősítsük fel. Hiszen ki ismerhetne jobban minket, mint egy másik nő? Ki érthetné meg jobban a problémánkat annál, aki hasonlóban szenved?

Azért hoztam létre az Őszintén az inkontinenciáról és a medencefenék problémákról csoportot, hogy ne kelljen egymás között semmit elhallgatnunk. Elképesztő, hogy a tagok micsoda őszinteséggel és nyíltsággal vállalják a gondokat, beszélnek róla és segítik egymást.

Gyere, csatlakozz hozzájuk még ma és kérj segítséget!

Forrás!

Furcsa érzések, gyakori vizelési inger és húgyúti fertőzések? Az inkontinencia jelei lehetnek.

Furcsa érzések odalent, gyakori vizelési inger és húgyúti fertőzések? Az inkontinencia első jelei lehetnek!

A medencefenék problémáinak kialakulásához jellemzően nem néhány hétre, hanem akár évre vagy évtizedre van szükség. A megmagyarázhatatlan eredetű derék- vagy medenceövi...

Visnyei Barbi: „ Az intim területek egészségének nem jut elég rivaldafény.”

Az Instagramon keresztül már biztosan értesültek róla, hogy a kétgyermekes édesanya, véleményvezér, Visnyei Barbi is használja a TensCare Unicare készülékünket.  Mivel...
ha nem jön. ababa

Ha nem jön a baba…

Mindent a FERTI-LILY megtermékenyítést segítő eszközökről Amikor egy párkapcsolatban megszületik az igény, hogy a te meg énből végre mi legyen és bővüljön a család,...
kGoal, az interaktív kismedencei tréner

Kompakt okoseszköz az intimegészségért: a kGoal edzőtréner

Az új, saját izomerős tréner elérhető az Intimegészség.hu kínálatában!  Megszokhattátok már, hogy számunkra rendkívül fontos a női egészség területén megjelenő...
Az ülőmunka és a várandósság hatásai a női testre

Az ülőmunka és a várandósság hatásai a női testre

Az emberi test az egyik legcsodálatosabb műszer. Szinte a végtelenségig terhelhető, hatalmas erőkifejtésre képes, és akár egy gyönyörű gyermek kihordására is...

Van egy zárt Facebook csoportunk...

Kedves Látogató!

Tudtad, hogy van egy Zárt Facebook csoportunk (Őszintén az inkontinenciáról és más medencefenék problémákról), ahol a tagok nyugodtan és kötetlenül kérdezhetnek gépek kezelésével, illetve egyéb más a témához kapcsolodó problémákról, gyógymódokról stb.?

Lépj be kötelezettség mentesen és mindenben segítünk!

Várunk szeretettel,

Dombai Krisztina

You have Successfully Subscribed!