A medencefenék izmai úgy nyúlnak végig a szeméremcsonttól egészen a gerinc aljáig, mint egy heveder. Ezek feladata, hogy a helyükön tartsák a medenceűri szerveket, a méhet, a hüvelyt, a végbelet és a húgyhólyagot.

Ezt már jól tudjuk…

Ám arról még nem beszéltünk, mire utalhat a medencefenékben jelentkező fájdalom, amely sokkal gyakoribb a nők, mint a férfiak körében. Ennek az állapotnak sokféle oka lehet, a medence legalsó részében és az alhasban jelentkezhet. Lehet rövid ideig tartó tompa vagy élesebb fájdalom, jelentkezhet időszakosan, állandóan és akár hat hónapnál tovább is fennállhat.

A fájdalom súlyossága is változhat. Lehet olyan intenzív, hogy átsugárzik a fenékbe vagy a combokba.

A medencében jelentkező fájdalom okai 

A medencefájdalmaknak számos oka lehet, amelyek közül néhány súlyosabb, néhány kevésbé súlyos. Beszélhetünk akut és krónikus fájdalomról. Az akut medencefájdalom hirtelen jelentkezik, érdemes rögtön orvoshoz fordulni vele.

A következő okai lehetnek: petefészekciszta, a medence gyulladása, amelyet okozhat bakteriális fertőzés is, esetleg húgyúti fertőzés, égető és gyakori vizelés, illetve a székrekedés is okozhat fájdalmat az alhasban, de ide sorolhatjuk a hashártya gyulladását is.

Az akut medencefájdalom kevésbé gyakori okai: endometriózis vagy medencei tályogok.

Krónikus medencefájdalom 

Krónikus medencefájdalomról akkor beszélünk, ha legalább hat hónapig tartott. Mindenik hatodik nő érintett lehet. Szintén igaz rá, hogy a lehető legrövidebb időn belül érdemes orvoshoz fordulni.

Hasonlóan okozhatja endometriózis, gyulladásos elváltozások, irritábilis bélszindróma, de akár újra és újra megjelenő ciszták, a méh süllyedése, de akár sérv vagy gyulladásos bélbetegség is.

Mikor kell orvoshoz menni? 

A legtöbb medencei fájdalmat jóindulatú állapotok okoznak. Ugyanakkor elengedhetetlen a probléma alapos körüljárása és ismerete. Gyakran csak az utolsó utáni pillanatban vagyunk hajlandók orvoshoz fordulni, pedig számos kellemetlenségtől és fájdalomtól kímélhetnénk meg magunkat az esetek többségében.

Az intimegészség egyébként is egy ingoványos talaj, hiszen tabunak számít. Ennélfogva senki sem beszél róla szívesen. Inkább eltitkoljuk, inkább nem mondjuk el még az orvosnak sem, hogy mi a baj, csak ne kelljen megszégyenülni.

Sokan ezért szenvednek már évtizedek óta süllyedéses elváltozásoktól és inkontinenciától is. Mert nem akarnak beszélni róla. Mert könnyebb beletörődni, mint segítséget kérni. Pontosan ez volt az oka, amiért megszületett ez a bejegyzés.

MERJ SEGÍTSÉGET KÉRNI!

Minden esetben. Ne hagyd, hogy elharapódzon a probléma, mert később annál rosszabb lesz. Gondoskodj magadról és gondoskodj másokról is.

Támogassuk egymást! 

A nőkben benne van az igény, hogy közösségeket alakítsanak ki és gondoskodjanak egymásról. Ne nyomjuk ezt el magunkban, inkább erősítsük fel. Hiszen ki ismerhetne jobban minket, mint egy másik nő? Ki érthetné meg jobban a problémánkat annál, aki hasonlóban szenved?

Azért hoztam létre az Őszintén az inkontinenciáról és a medencefenék problémákról csoportot, hogy ne kelljen egymás között semmit elhallgatnunk. Elképesztő, hogy a tagok micsoda őszinteséggel és nyíltsággal vállalják a gondokat, beszélnek róla és segítik egymást.

Gyere, csatlakozz hozzájuk még ma és kérj segítséget!

Forrás!

Kapcsolódó bejegyzések

Elváltozások

Milyen süllyedéses elváltozások vannak? Melyek a tünetei?

Tudtad, hogy a kismedencei és a hasűri szervek megtámasztását a gátizomzat biztosítja? És azt, hogy ha ez elgyengül, akkor nemcsak inkontinencia, vagyis vizeletcsepegés alakulhat ki, hanem méh- és hüvelysüllyedés, hólyagsérv, végbélsérv vagy hüvelycsonk-előesés is? Tény, Tovább...

Elváltozások

Méheltávolítás

Méheltávolítás – Hysterectomia A méheltávolítás a világon a második leggyakoribb nagyműtét. A leggyakoribb okok, amiért a méh eltávolítására sor kerül: a méh fibrómája, azaz kötőszöveti daganata, abnormális méhűrivérzés, endometriosis méh süllyedése, előreesése és a kismedencei Tovább...

Elváltozások

Hogyan hat a stressz a medencefenék izmaira?

A stressz kihatása testünkre azon belül is a kismedencei izmokra. A relaxáció, a testünk izmaink pihentetése épp olyan fontos mint az egészséges táplálkozás vagy a korunknak ,testalkatunknak megfelelő testmozgás.