Hogyan hat a stressz a medencefenék izmaira?

hogyan-hat-a-stressz-a testedre

A stressz annyira beleitta magát a mindennapi életünkbe, hogy szinte állandó vendég lett a háznál. Vannak, akiknek könnyebb kezelni, másoknak sokkal nehezebb. Így vagy úgy: a stressz valamilyen mértékben hatással van ránk.

A krónikus stressz ugyanakkor messze nem egészséges. Nemcsak az érzelmi jólétet befolyásolja, de még az izmokra, így a medencefenék izmaira is negatív hatással lehet. Sokan ezzel nincsenek tisztában, ezért gondoltam, hogy megírom ezt a blogbejegyzést.

Ideje beszélni a stresszről az intim egészségünk vonatkozásában is!

Hogyan hat a stressz a medencefenéki izmokra? 

Kismillió dolog van az egészségünkkel kapcsolatban, amire oda kell figyelnünk. Így nem csoda, hogy arra, ami nincs szem előtt, mint például a medencefenék izomzata, már nem jut annyi idő és energia.

Egy erős és egészséges medencefenék azonban nemcsak mentális, de fizikai támogatást is nyújt. Gondoljunk csak a gyengeségéből eredő inkontinenciára vagy a süllyedéses elváltozásokra és sérvekre.

Tehát…

Hogyan is hat a stressz az intim izmainkra? Károsítja azokat azáltal, hogy a hatására az izmok túlságosan összehúzódnak, túl kemények és szorosak lesznek.

Vizsgáld csak meg magadat!

Mi történik, ha stresszes vagy?

Megfeszíted a vállaidat, az állatadat és a hátadat. Esetleg még a kezeidet is. Érzed? Rázd le kicsit magadat, vegyél néhány mély levegőt és tudatosan lazítsd el a testedet. Biztosan feltűnik a különbség.

A stressz, az öregedés és egy szülés együttes hatása a tökéletes recept a medencefenék izmainak katasztrofális romlásához.

Gyenge vagy erős medencefenék 

Ha nem tudod kezelni a stresszt, veszélybe kerülnek az intim izmaid. És persze a stressz nemcsak ezekre van hatással, hanem az egész szervezetedre. Nézzünk szembe a ténnyel: meg kell tanulnunk kirugdosni ezt a nem várt vendéget a házból.

Ez az ábra jól szemlélteti, milyen a gyenge (balra) és az erős (jobbra) medencefenéki izomzat és hogyan tartja a helyén a szerveket.

A gyenge medencefenék esetén a következő jeleket tapasztalhatod:

  • inkontinencia, vizeletcsepegés,
  • székletinkontinencia,
  • székrekedés,
  • medencefenéki fájdalom, nyomás,
  • alsó hátfájás,
  • fájdalom szex közben,
  • fájdalmas vizelés.

Legyőzhető a stressz? 

Szerencsére azonban ez még nem az út vége. Itt még nem ér véget a történet, ugyanis a medencefenék izmai napról napra erősíthetők. Az első lépés, hogy nyakon csípjük a stresszt az életünkbe, és próbálunk minél több időt pihenésre és nyugalomra szánni.

Érdemes továbbá elmenni egy intimtorna-szakemberhez, akinél biztonságosan tornáztathatjuk az izmainkat. Sőt, emellett a Kegel8 Ultra 20 izomstimulációs eszköz programjai között is válogathatunk.

A relaxáció ugyanolyan fontos, mint az egészséges táplálkozás, a testmozgás és a pihenés. Az izomstimulációs eszközök használatát ráadásul össze is vonhatjuk a napi pihenéssel. A Kegel8 Ultra 20 gép 20-as program például kiválóan alkalmas erre. Mindössze 20 percet vesz igénybe, amelyet olvasással, meditációval és sorozatnézéssel is eltölthetünk.

Neked már vannak jól bevált stresszkezelő módszereid?

Csatlakozz az Őszintén az inkontinenciáról és a medencefenék problémákról elnevezésű Facebook-csoportba, és oszd meg tapasztalataidat!

Ne félj!

Csak nők vagyunk!

Forrás

Az inkontinencia jelei

Az inkontinencia első jelei

A medencefenék süllyedéses problémáinak kialakulásához jellemzően...

7 dolog, amit tudnod kell az inkontinenciáról

Gyakran előfordul, hogy levelet kapunk olyan kétségbeesett nőktől,...

Intimnapló: Egy nő van a lábam között!

Néhány hete írtam arról, hogy mi történt, miután néhány évnyi enyhe...
székletinkontinencia

Székletinkontinencia

A Székletinkontinencia A székletinkontinencia a székletürítés...

Van egy zárt Facebook csoportunk...

Kedves Látogató!

Tudtad, hogy van egy Zárt Facebook csoportunk (Őszintén az inkontinenciáról és más medencefenék problémákról), ahol a tagok nyugodtan és kötetlenül kérdezhetnek gépek kezelésével, illetve egyéb más a témához kapcsolodó problémákról, gyógymódokról stb.?

Lépj be kötelezettség mentesen és mindenben segítünk!

Várunk szeretettel,

Dombai Krisztina

You have Successfully Subscribed!