A stressz annyira beleitta magát a mindennapi életünkbe, hogy szinte állandó vendég lett a háznál. Vannak, akiknek könnyebb kezelni, másoknak sokkal nehezebb. Így vagy úgy: a stressz valamilyen mértékben hatással van ránk.

A krónikus stressz ugyanakkor messze nem egészséges. Nemcsak az érzelmi jólétet befolyásolja, de még az izmokra, így a medencefenék izmaira is negatív hatással lehet. Sokan ezzel nincsenek tisztában, ezért gondoltam, hogy megírom ezt a blogbejegyzést.

Ideje beszélni a stresszről az intim egészségünk vonatkozásában is!

Hogyan hat a stressz a medencefenéki izmokra? 

Kismillió dolog van az egészségünkkel kapcsolatban, amire oda kell figyelnünk. Így nem csoda, hogy arra, ami nincs szem előtt, mint például a medencefenék izomzata, már nem jut annyi idő és energia.

Egy erős és egészséges medencefenék azonban nemcsak mentális, de fizikai támogatást is nyújt. Gondoljunk csak a gyengeségéből eredő inkontinenciára vagy a süllyedéses elváltozásokra és sérvekre.

Tehát…

Hogyan is hat a stressz az intim izmainkra? Károsítja azokat azáltal, hogy a hatására az izmok túlságosan összehúzódnak, túl kemények és szorosak lesznek.

Vizsgáld csak meg magadat!

Mi történik, ha stresszes vagy?

Megfeszíted a vállaidat, az állatadat és a hátadat. Esetleg még a kezeidet is. Érzed? Rázd le kicsit magadat, vegyél néhány mély levegőt és tudatosan lazítsd el a testedet. Biztosan feltűnik a különbség.

A stressz, az öregedés és egy szülés együttes hatása a tökéletes recept a medencefenék izmainak katasztrofális romlásához.

Gyenge vagy erős medencefenék 

Ha nem tudod kezelni a stresszt, veszélybe kerülnek az intim izmaid. És persze a stressz nemcsak ezekre van hatással, hanem az egész szervezetedre. Nézzünk szembe a ténnyel: meg kell tanulnunk kirugdosni ezt a nem várt vendéget a házból.

Ez az ábra jól szemlélteti, milyen a gyenge (balra) és az erős (jobbra) medencefenéki izomzat és hogyan tartja a helyén a szerveket.

A gyenge medencefenék esetén a következő jeleket tapasztalhatod:

  • inkontinencia, vizeletcsepegés,
  • székletinkontinencia,
  • székrekedés,
  • medencefenéki fájdalom, nyomás,
  • alsó hátfájás,
  • fájdalom szex közben,
  • fájdalmas vizelés.

Legyőzhető a stressz? 

Szerencsére azonban ez még nem az út vége. Itt még nem ér véget a történet, ugyanis a medencefenék izmai napról napra erősíthetők. Az első lépés, hogy nyakon csípjük a stresszt az életünkbe, és próbálunk minél több időt pihenésre és nyugalomra szánni.

Érdemes továbbá elmenni egy intimtorna-szakemberhez, akinél biztonságosan tornáztathatjuk az izmainkat. Sőt, emellett a Kegel8 Ultra 20 izomstimulációs eszköz programjai között is válogathatunk.

A relaxáció ugyanolyan fontos, mint az egészséges táplálkozás, a testmozgás és a pihenés. Az izomstimulációs eszközök használatát ráadásul össze is vonhatjuk a napi pihenéssel. A Kegel8 Ultra 20 gép 20-as program például kiválóan alkalmas erre. Mindössze 20 percet vesz igénybe, amelyet olvasással, meditációval és sorozatnézéssel is eltölthetünk.

Neked már vannak jól bevált stresszkezelő módszereid?

Csatlakozz az Őszintén az inkontinenciáról és a medencefenék problémákról elnevezésű Facebook-csoportba, és oszd meg tapasztalataidat!

Ne félj!

Csak nők vagyunk!

Forrás

Kapcsolódó bejegyzések

Elváltozások

Méhsüllyedés

Méhsüllyedés (Descensus uteri) A méh helyzetét  a medencealapi izmok biztosítják. Úgy működnek, mint egy lengéscsillapító,tehát biztosítják a szervek, húgyhólyag, méh, végbél normál helyzetének való megtartását, alátámasztását. Amikor a gátizmok gyengülnek vagy sorvadnak és a méhszalagok megnyúlnak, Tovább...

Elváltozások

Méheltávolítás

Méheltávolítás – Hysterectomia A méheltávolítás a világon a második leggyakoribb nagyműtét. A leggyakoribb okok, amiért a méh eltávolítására sor kerül: a méh fibrómája, azaz kötőszöveti daganata, abnormális méhűrivérzés, endometriosis méh süllyedése, előreesése és a kismedencei Tovább...

Elváltozások

Miért is alakul ki tulajdonképpen a vizeletcsepegés?

  Az inkontinenciával, vagyis a vizeletcsepegéssel egyetlen probléma van.A nők nem mernek beszélni róla. Mert ciki. Mert nem akarják felvállalni. Mert az emberek egy része olyan betegségként gondolnak rá, amely szerintük gyógyíthatatlan, vagy csak kés Tovább...