Hogyan hat a stressz a medencefenék izmaira?

hogyan-hat-a-stressz-a testedre

A stressz annyira beleitta magát a mindennapi életünkbe, hogy szinte állandó vendég lett a háznál. Vannak, akiknek könnyebb kezelni, másoknak sokkal nehezebb. Így vagy úgy: a stressz valamilyen mértékben hatással van ránk.

A krónikus stressz ugyanakkor messze nem egészséges. Nemcsak az érzelmi jólétet befolyásolja, de még az izmokra, így a medencefenék izmaira is negatív hatással lehet. Sokan ezzel nincsenek tisztában, ezért gondoltam, hogy megírom ezt a blogbejegyzést.

Ideje beszélni a stresszről az intim egészségünk vonatkozásában is!

Hogyan hat a stressz a medencefenéki izmokra? 

Kismillió dolog van az egészségünkkel kapcsolatban, amire oda kell figyelnünk. Így nem csoda, hogy arra, ami nincs szem előtt, mint például a medencefenék izomzata, már nem jut annyi idő és energia.

Egy erős és egészséges medencefenék azonban nemcsak mentális, de fizikai támogatást is nyújt. Gondoljunk csak a gyengeségéből eredő inkontinenciára vagy a süllyedéses elváltozásokra és sérvekre.

Tehát…

Hogyan is hat a stressz az intim izmainkra? Károsítja azokat azáltal, hogy a hatására az izmok túlságosan összehúzódnak, túl kemények és szorosak lesznek.

Vizsgáld csak meg magadat!

Mi történik, ha stresszes vagy?

Megfeszíted a vállaidat, az állatadat és a hátadat. Esetleg még a kezeidet is. Érzed? Rázd le kicsit magadat, vegyél néhány mély levegőt és tudatosan lazítsd el a testedet. Biztosan feltűnik a különbség.

A stressz, az öregedés és egy szülés együttes hatása a tökéletes recept a medencefenék izmainak katasztrofális romlásához.

Gyenge vagy erős medencefenék 

Ha nem tudod kezelni a stresszt, veszélybe kerülnek az intim izmaid. És persze a stressz nemcsak ezekre van hatással, hanem az egész szervezetedre. Nézzünk szembe a ténnyel: meg kell tanulnunk kirugdosni ezt a nem várt vendéget a házból.

Ez az ábra jól szemlélteti, milyen a gyenge (balra) és az erős (jobbra) medencefenéki izomzat és hogyan tartja a helyén a szerveket.

A gyenge medencefenék esetén a következő jeleket tapasztalhatod:

  • inkontinencia, vizeletcsepegés,
  • székletinkontinencia,
  • székrekedés,
  • medencefenéki fájdalom, nyomás,
  • alsó hátfájás,
  • fájdalom szex közben,
  • fájdalmas vizelés.

Legyőzhető a stressz? 

Szerencsére azonban ez még nem az út vége. Itt még nem ér véget a történet, ugyanis a medencefenék izmai napról napra erősíthetők. Az első lépés, hogy nyakon csípjük a stresszt az életünkbe, és próbálunk minél több időt pihenésre és nyugalomra szánni.

Érdemes továbbá elmenni egy intimtorna-szakemberhez, akinél biztonságosan tornáztathatjuk az izmainkat. Sőt, emellett a Kegel8 Ultra 20 izomstimulációs eszköz programjai között is válogathatunk.

A relaxáció ugyanolyan fontos, mint az egészséges táplálkozás, a testmozgás és a pihenés. Az izomstimulációs eszközök használatát ráadásul össze is vonhatjuk a napi pihenéssel. A Kegel8 Ultra 20 gép 20-as program például kiválóan alkalmas erre. Mindössze 20 percet vesz igénybe, amelyet olvasással, meditációval és sorozatnézéssel is eltölthetünk.

Neked már vannak jól bevált stresszkezelő módszereid?

Csatlakozz az Őszintén az inkontinenciáról és a medencefenék problémákról elnevezésű Facebook-csoportba, és oszd meg tapasztalataidat!

Ne félj!

Csak nők vagyunk!

Forrás

Furcsa érzések, gyakori vizelési inger és húgyúti fertőzések? Az inkontinencia jelei lehetnek.

Furcsa érzések odalent, gyakori vizelési inger és húgyúti fertőzések? Az inkontinencia első jelei lehetnek!

A medencefenék problémáinak kialakulásához jellemzően nem néhány hétre, hanem akár évre vagy évtizedre van szükség. A megmagyarázhatatlan eredetű derék- vagy medenceövi...

Visnyei Barbi: „ Az intim területek egészségének nem jut elég rivaldafény.”

Az Instagramon keresztül már biztosan értesültek róla, hogy a kétgyermekes édesanya, véleményvezér, Visnyei Barbi is használja a TensCare Unicare készülékünket.  Mivel...
ha nem jön. ababa

Ha nem jön a baba…

Mindent a FERTI-LILY megtermékenyítést segítő eszközökről Amikor egy párkapcsolatban megszületik az igény, hogy a te meg énből végre mi legyen és bővüljön a család,...
kGoal, az interaktív kismedencei tréner

Kompakt okoseszköz az intimegészségért: a kGoal edzőtréner

Az új, saját izomerős tréner elérhető az Intimegészség.hu kínálatában!  Megszokhattátok már, hogy számunkra rendkívül fontos a női egészség területén megjelenő...
Az ülőmunka és a várandósság hatásai a női testre

Az ülőmunka és a várandósság hatásai a női testre

Az emberi test az egyik legcsodálatosabb műszer. Szinte a végtelenségig terhelhető, hatalmas erőkifejtésre képes, és akár egy gyönyörű gyermek kihordására is...

Van egy zárt Facebook csoportunk...

Kedves Látogató!

Tudtad, hogy van egy Zárt Facebook csoportunk (Őszintén az inkontinenciáról és más medencefenék problémákról), ahol a tagok nyugodtan és kötetlenül kérdezhetnek gépek kezelésével, illetve egyéb más a témához kapcsolodó problémákról, gyógymódokról stb.?

Lépj be kötelezettség mentesen és mindenben segítünk!

Várunk szeretettel,

Dombai Krisztina

You have Successfully Subscribed!