Ha régóta követed az oldalt és a tevekénységemet, már jól tudod, hogy rengeteg nőnek van problémája a gátizmaival. A statisztikák szerint 3-ból 1 nő szenved valamilyen medencefenék-rendellenességben, mint az inkontinencia, a süllyedéses elváltozások és sérvek.

Ez brutális szám…

De mondok még egyet.

Ezek a problémák a nők 45%-át, illetve a férfiak 10-át érintik. És a becslések szerint ez a szám folyamatosan növekedni fog, mert a nők nem tudják, hogyan lehet fenntartani és/vagy javítani a gátizmok egészséges működését.

A leggyakoribb medencefenéki problémák 

Az egyik ilyen az inkontinencia, amiről gyakran azt gondoljuk, hogy csak az idősebb korosztály érintett. Nos, ez nem igaz, hiszen már a fiatalabb korosztály (húsz-harminc évesek) körében is jelentkezhet.

A másik gyakori gond, hogy a medence szerveit tartó izmok meggyengülnek, nem bírják el már a súlyt, így a szervek megsüllyednek. Ez érintheti a húgyhólyagot, a belet és a méhet.

Emellett azonban beszélnünk kell arról is, hogy a medencefenék izmai fontos szerepet játszanak a szexualitásban, az intim együttlétben. Az izmok gyengülése nemcsak a kellemes érzésektől foszt meg minket, de kellemetlen érzetet, sőt fájdalmat is kelthet.

A hírességek is szenvednek tőle 

Amikor felüti a fejét egy ehhez hasonló komoly gond az életünkben, azt gondoljuk, hogy egyedül vagyunk ezzel. Pedig nem. A cikk elején jól láthattad, mennyi nő szenved a gátizmai gyengeségétől a világon.

Csak nem tudsz róla…

Mert senki nem beszél róla…

Mindenki fél tőle, nem merik felvállalni és sokszor pont ez okozza a problémát. Nem mennek el orvoshoz, mert rettegnek attól, hogy szembenézzenek vele, illetve felvállalják. Hiszen ez meglehetősen kellemetlen dolog.

Viszont nézd meg a sztárokat!

Számos híresség beszél nyíltan a hólyaggyengeségéről. Ott van például Kris Jenner, televíziós személyiség, a Kardashian-lányok édesanyja, akinek stressz-inkontinenciájáról az egész világ tud a Keeping Up With The Kardashians sorozat miatt.

„Az emberek azt gondolják, ez csak őket érinti. Aztán amikor rájössz, hogy a melletted ülő nő valószínűleg ugyanazon megy keresztül, kevésbé érzed magányosnak magadat”

– mondta.

Sőt, ott van a díjnyertes színésznő, Kate Winslet is, akinek a szülés óta szintén hólyagproblémái vannak. Így nyilatkozott róla: „Ha van már néhány gyermeked, akkor tudod, hogy megy ez. Egyszerűen elképesztő! Két tüsszentés, minden rendben. A harmadik tüsszentés után azonban vége a játéknak. Már trambulinon sem ugrálhatok, mert könnyen elcsöppen. Szörnyű! Főleg, ha szoknyát viselek.”

Mellettük azonban itt van még néhány híresség, akik szintén inkontinenciától szenvednek:

  • Ulrika Jonsson
  • Debbie Reynolds
  • Whoopi Goldberg
  • Nadia Sawalha

Medenceűri szervek süllyedése hírességeknél 

A süllyedéses elváltozások rendszeres rutinvizsgálatokkal felismerhetők és kezelhetők. Ha inkontinenciát tapasztalsz, netán húzó érzést a hüvelyben, mindenképp fordulj orvoshoz! Mert idővel, ha nem kezelik, a süllyedés rendkívüli kellemetlenséggel és fájdalommal járhat.

Ferne McCann, a 29 éves modell is azon fáradozik, hogy felhívja a figyelmet a gátizomzat fontosságára. Amikor hólyagsüllyedést diagnosztizáltak nála, mindössze 28 éves volt. Ő is azt hitte, hogy az inkontinencia és a süllyedéses elváltozások csak az idősebb korosztályt érintik, és biztosan nem történhet meg vele ilyen fiatalon.

Szerencséje volt, mert bár nem érezte az elváltozást, a vizsgálatoknak köszönhetően hamar kiderült, hogy csak első stádiumú a süllyedése. Végül a különböző intimtornák hozták el neki a megkönnyebbülést.

Mielőtt bármibe is belefognál, mindenképp konzultálj orvosoddal! Tudd, hogy bár a Kegel-gyakorlatok jók, ha nem megfelelően tornászol, több kárt okoznak, mint hasznot. Az izomstimulációs eszközök  azonban pont úgy és ott hatnak az izmokra, ahogy és ahol kell.

 

Forrás

Kapcsolódó bejegyzések

Elváltozások

Méhsüllyedés

Méhsüllyedés (Descensus uteri) A méh helyzetét  a medencealapi izmok biztosítják. Úgy működnek, mint egy lengéscsillapító,tehát biztosítják a szervek, húgyhólyag, méh, végbél normál helyzetének való megtartását, alátámasztását. Amikor a gátizmok gyengülnek vagy sorvadnak és a méhszalagok megnyúlnak, Tovább...

Elváltozások

Mire utalhat a medencefenékben jelentkező fájdalom?

A medencefenék izmai úgy nyúlnak végig a szeméremcsonttól egészen a gerinc aljáig, mint egy heveder. Ezek feladata, hogy a helyükön tartsák a medenceűri szerveket, a méhet, a hüvelyt, a végbelet és a húgyhólyagot. Ezt már Tovább...

Elváltozások

Hogyan hat a stressz a medencefenék izmaira?

A stressz kihatása testünkre azon belül is a kismedencei izmokra. A relaxáció, a testünk izmaink pihentetése épp olyan fontos mint az egészséges táplálkozás vagy a korunknak ,testalkatunknak megfelelő testmozgás.