HÁTSÓ HÜVELYFALI SÜLLYEDÉS: MINDEN, AMIT TUDNOD KELL A VÉGBÉLSÉRVRŐL

Hátsó hüvelyfali süllyedés -végbélsérv

Vannak olyan félelmek, amelyekkel sosem akarunk szembenézni. Ilyen a rectocele, azaz a hátsó hüvelyfali süllyedés, ún. végbélsérv is. Az állapotot rendszerint a szülés vagy életmód következtében meggyengült fascia idézi elő, azaz a kötőszövetek meggyengülése révén a végbél a hüvelybe boltosul.

Milyen tüneteket tapasztalhatunk végbélsérv esetén?

A hátsó hüvelyfali süllyedésnek enyhe esetekben még nincs tünete, azonban minél előrehaladottabb az állapot, annál több kellemetlenséget okoz a betegség. Megmagyarázhatatlan derékövi fájdalom, idegentest-érzet, dudor a hüvelybemenetnél, nehezített székelés léphet fel. Bár a tünetek fekvő helyzetben javulnak, a diszkomfort megmarad, fájdalmas lehet az együttlét és más süllyedéses panaszok is jelentkezhetnek.

Mit lehet tenni ?

A végbélsérv kezelhető.

Az első és legfontosabb az átfogó és alapos szakorvosi vizsgálat. Ebben az esetben az orvos felméri az esetleges együttjárásokat, meghatározza a kórállapot stádiumát és kezelési módot javasol.

Enyhe esetekben ez három pillérből áll: testsúlykontroll, rendszeresen végzett, gyógytornász által betanított Kegel-gyakorlatok és szükség szerint elektromos stimuláció. A Kegel8 Ultra20 gép előre beállított süllyedést kezelő program segítségével számottevő eredmények érhetők el. A testsúly optimalizálásán túl szükség van az emésztés egyensúlyának helyreállítására is, elkerülve ezzel a krónikus székrekedés kialakulását és a fájdalmas székelést.

Kegel8 Ultra 20 - gátizomerősítő - otthoni gátizom tornáztató
Kegel8 Ultra20 gátizomerősítő a végbélsérv kezelésére.

Középsúlyos és súlyos esetekben a tornát és az elektrostimulációs kezelést kiegészítheti a pesszáriumterápia, valamint az ösztrogénterápia is. A megfelelő formájú és méretű pesszárium kiválasztása elsősorban a szakember feladata, melyet a helyes használathoz szükséges helyszíni oktatás egészít ki. Az ideális méretű pesszárium viselése nem jár diszkomforttal, nem fájdalmas, ugyanakkor a pesszárium stabilan tart, nem mozdul el. Ezzel segíti a szervek ideális helyzetben tartását és a mindennapok magabiztosságát.

Szeretnél többet megtudni a kockapesszáriumok használatáról? Olvass többet itt!

Végbélsérv-műtét: a végső megoldás?

Van, hogy a konzervatív terápia nem jelent tartós és valóban jó megoldást. Ezekben az esetekben szükség van helyreállító műtétre, melynek válfaját a rendelkezésre álló információk alapján a szakorvos határozza meg. Előfordulhat, hogy az operáció során a beteg saját szöveteit húzzák össze, vagy hálók, esetleg más implantátumok beépítése válik szükségessé.

Fontos tudni azonban, hogy a műtétet nem old meg végleg minden problémát, hiszen az operáció során meglazult szöveteket és izmokat rögzítenek meglazult szövetekhez. Így a gyógyulást követően rehabilitációra és rendszeres edzésre van szükség a tartós jólléthez.

Az állapotmegőrzés érdekében itt tudsz eszközt választani

A legjobb megoldás a megelőzés!

Ezért fontos, hogy lehetőség szerint már a várandósságot megelőzően, de legkésőbb a menopauza előtt megkezdjük a rendszeres és tudatos intimedzést. Így elősegíthetjük a medencefenéki izomzat megerősödését és az egészséges életet.
Szeretnél tudatosan tenni intim egészségedért? Látogass el webshopunkba, vagy válaszd az eszközválasztót!

Kegel8 Ultra 20 - gátizomerősítő - otthoni gátizom tornáztató

Furcsa érzések, gyakori vizelési inger és húgyúti fertőzések? Az inkontinencia jelei lehetnek.

Furcsa érzések odalent, gyakori vizelési inger és húgyúti fertőzések? Az inkontinencia első jelei lehetnek!

A medencefenék problémáinak kialakulásához jellemzően nem néhány hétre, hanem akár évre vagy évtizedre van szükség. A megmagyarázhatatlan eredetű derék- vagy medenceövi...

Visnyei Barbi: „ Az intim területek egészségének nem jut elég rivaldafény.”

Az Instagramon keresztül már biztosan értesültek róla, hogy a kétgyermekes édesanya, véleményvezér, Visnyei Barbi is használja a TensCare Unicare készülékünket.  Mivel...
ha nem jön. ababa

Ha nem jön a baba…

Mindent a FERTI-LILY megtermékenyítést segítő eszközökről Amikor egy párkapcsolatban megszületik az igény, hogy a te meg énből végre mi legyen és bővüljön a család,...
kGoal, az interaktív kismedencei tréner

Kompakt okoseszköz az intimegészségért: a kGoal edzőtréner

Az új, saját izomerős tréner elérhető az Intimegészség.hu kínálatában!  Megszokhattátok már, hogy számunkra rendkívül fontos a női egészség területén megjelenő...
Az ülőmunka és a várandósság hatásai a női testre

Az ülőmunka és a várandósság hatásai a női testre

Az emberi test az egyik legcsodálatosabb műszer. Szinte a végtelenségig terhelhető, hatalmas erőkifejtésre képes, és akár egy gyönyörű gyermek kihordására is...

Van egy zárt Facebook csoportunk...

Kedves Látogató!

Tudtad, hogy van egy Zárt Facebook csoportunk (Őszintén az inkontinenciáról és más medencefenék problémákról), ahol a tagok nyugodtan és kötetlenül kérdezhetnek gépek kezelésével, illetve egyéb más a témához kapcsolodó problémákról, gyógymódokról stb.?

Lépj be kötelezettség mentesen és mindenben segítünk!

Várunk szeretettel,

Dombai Krisztina

You have Successfully Subscribed!