Beszéljünk az inkontinenciáról! Mert nekem fontos az egészséged

Inkontinencia – egy szó, ami sokaknak nem mond semmit.

Mert nincsenek vizelettartási gondjaik.

Mert a fájdalmas szexuális élet is elkerüli őket.

Másoknak viszont egyet jelent a szenvedéssel és az örökös harccal.Hol van a kiút? Mi hozhat enyhülést? Mit tennél, ha lenne megoldása ennek a kínzó állapotnak? Ugyanis az inkontinencia nem betegség, hanem csupán egy állapot…

Szóval: te tennél azért, hogy megszabadulj ettől?

Az esetek többségében azt tapasztalom: nem!

Mik az inkontinencia okai? 

A nők elférfiasodtak. Ez tény. Nincs mit szépíteni. Ez folytonos harcot, agresszivitást eredményezett, ami több stresszel és frusztrációval jár. Az izmok megfeszülnek, az ülőmunka és a mozgásszegény életmód pedig még inkább rátesz erre.

Ennek következményében a gát megereszkedik.

A hüvely, a húgycső és a végbél izomzata renyhévé válik.

A végeredmény pedig: vizeletcsepegés, vizelettartási problémák,székrekedés, kontrollálatlan gázok, kicsúszó tampon, fájó szexuális élet, hátfájás és még sorolhatnám. A nők élete megváltozik. Keserű és erőltetett lesz.

Mert az inkontinencia egy mindennapos harc.

Betét nélkül el sem indulhatsz otthonról. Kellemetlen kilépni a házból is, mégis meg kell tenned, hiszen vannak kötelezettségeid. Amikor elhagyod az otthonod védelmét, félve teszed meg… mert tudod, hogy úgyis rád fog jönni a pisilhetnék.

És ha menni kell, akkor menni kell. Nem tudod tartani.Nem tudsz tenni ellene. Arról nem beszélve, hogy a betét sem mindenható… Tudom, kellemetlen erről beszélgetni, de muszáj. Mert, ha én nem teszem meg, hogy leírom mindezt, akkor ki fogja?

Ki fogja neked azt mondani, hogy nem kell többé így élned?

Sajnos senki…

fajdalmas-szexualis-elet

Az inkontinencia fajtái 

A stressz- vagy terheléses inkontinencia a vizeletcsepegések leggyakoribb formája. Mivel csökken a gátizom működése, a megnövekedett hasűri nyomás hatására (nevetés, tüsszentés, köhögés, ugrálás, nehéz tárgy emelése vagy más fizikai aktivitás) a záróizmok nem tudnak a hólyagnyomásnak ellenállni és néhány csepp becsepeg.

A második leggyakoribb a késztetéses inkontinencia. Ebben az esetben hirtelen fellépő erős vizelési inger hatására cseppen el a vizelet. A harmadik a kevert inkontinencia, amely az előző kettő tüneteit ötvözi – igen kíméletlenül.

De beszélhetünk még a túlfolyásos inkontinenciáról is, amikor a húgycső például nagyfokú szervi süllyedés miatt megtörik, és ezért a hólyag nem ürül rendesen ki, túltöltődik és kicsordul.

Az inkontinencia kezelése 

Mint mondtam, az inkontinencia összes fajtája csupán egy állapot. Egy olyan kialakult helyzet, amelynek van előzménye: egy életmód, amely ide vezetett. Ugyanis, ha egy nő tudatos, már fiatal korban felkészül az inkontinencia elkerülésére és a szülésre.

A gátizmokat erősíteni kell. Az inkontinencia kezelése és megelőzése csak így lehetséges – kés nélkül.

És itt visszacsatolnék a cikk elejére, ahol megkérdeztem: te tennél azért, hogy megszabadulj ettől? Valószínűleg rávágtad, hogy igen, hiszen tudod, milyen keserves is együttélni vele. Az esetek többségében azonban a nők nem tesznek semmit…

Félnek beszélni róla.

Sokszor azt sem tudják, mi a bajuk.

Ha pedig valaki megmondja nekik, hogy csupán egy izomstimulációs eszközre van szükségük ahhoz, hogy véget vessenek a vizelettartási problémáknak, nem cselekszenek. Mert félnek. Mert nem akarnak. Mert terhes.

Kérdem én, hogy melyik a rosszabb: egy izomstimulációs géppel szabadságot vásárolni vagy örökké az inkontinencia árnyékában élni?

Ideje, hogy megerősítsd a gátizmodat! 

Kapcsolódó bejegyzések

Elváltozások

Miért is alakul ki tulajdonképpen a vizeletcsepegés?

  Az inkontinenciával, vagyis a vizeletcsepegéssel egyetlen probléma van.A nők nem mernek beszélni róla. Mert ciki. Mert nem akarják felvállalni. Mert az emberek egy része olyan betegségként gondolnak rá, amely szerintük gyógyíthatatlan, vagy csak kés Tovább...

Vizelet inkontinencia

Mit is jelent a vizeletinkontinencia?

Az inkontinencia akaratlan vizeletcsepegést jelent. Az eltávozó vizelet mennyiségétől függően súlyosságát több kategóriába sorolják. A gyenge inkontinencia esetén naponta kb 5-10 ml vizelet cseppen el, míg a középsúlyos vizeletinkontinenciánál 50-250 ml vizelet távozik naponta akaratunktól Tovább...

Vizelet inkontinencia

Vizelettartási probléma

Essen néhány szó a vizelettartási problémákról! A vizelettartási probléma népbetegség, világviszonylatban is és hazánkban is minden 3. nőt és minden 10. férfit érint vagy érintett vagy érinteni fog, sajnos ez a három opció van. Kiváltó Tovább...