Milyen süllyedéses elváltozások vannak? Melyek a tünetei?

medencefenék elváltozások, a gyenge medencefeék izmok

Tudtad, hogy a kismedencei és a hasűri szervek megtámasztását a gátizomzat biztosítja? És azt, hogy ha ez elgyengül, akkor nemcsak inkontinencia, vagyis vizeletcsepegés alakulhat ki, hanem méh- és hüvelysüllyedés, hólyagsérv, végbélsérv vagy hüvelycsonk-előesés is?

Tény, hogy nem sokan beszélnek erről – holott rendkívül sok közép- és idősebb korú nő érintett.

Mert tabu.

Mert kellemetlen.

Pedig tudatossággal ezek a problémák nemcsak megelőzhetők lennének, hanem szépen kordában is lehetne tartani.

Tudni illik a medencefenék izmokból és kötőszövetekből álló réteg, amely a farokcsont és a szeméremcsont között helyezkedik el, mivel izom, ezért edzetésével számos kellemetlenségtől kímélhetnéd meg magadat – nemcsak te, hanem minden nő. Mivel azonban az intim egészséget nem jellemzi tudatosság, nem beszélsz róla, eltitkolod, mert minden nő ezt teszi, ezért tudatában sem vagy annak, mi lehet a gond.

Egyszerűen azt érzed, hogy valami nem oké. A szexuális élet fájdalmassá válik, különös érzések alakulnak ki a hüvelyben és tüsszentésre becsöppen egy-két csepp. De hát… ez nem olyan nagy gond, nem igaz?

Nézzük meg!

Mitől alakulnak ki a süllyedéses elváltozások?

A medencefenék izmainak elgyengülése az oka, amiért a tartott szervek süllyedni kezdenek. Mivel az izmok és a kötőszövetek nem tudják alátámasztani a kismedencei szerveket, mint a húgyhólyag, a végbél és a méh. Így azok megsüllyednek. Ezeknek súlyossága és típusa különböző.

A probléma hátterében persze ott húzódik az is, hogy a nők nincsenek kellőképp felkészítve, nem tudják, hogyan működnek a medencefenékizmok és milyen fontos szerepük is van.
Ha tudnák, akkor már fiatalabb korban elkezdenének izomstimulációs berendezéseket használni, így előzve meg a süllyedések és az inkontinencia kialakulását. Arról nem beszélve, hogy egy erős izomzattal a szülés és a regenerálódás is könnyebb.

Méhsüllyedés, vagyis a descensus uteri

A méh helyzetét a medencealapi izmok biztosítják. Úgy működnek, mint egy lengéscsillapító. Tehát biztosítják a szervek, a húgyhólyag, a méh és a végbél normál helyzetének való megtartását, alátámasztását.

Amikor a gátizmok gyengülnek vagy sorvadnak és a méhszalagok megnyúlnak, ami a méh esetében méhsüllyedéshez, később méhelőeséséhez vezethet, amikor a méh kicsúszik a hüvelyből.

A méhsüllyedés során a méh a hüvelycsatornába süllyed. Amennyiben a méh megjelenik a hüvelykimenetben, prolapszusról beszélünk (prolapsus uteri). Ilyenkor teltségérzés és nyomás jelentkezik a medencében, emellett alsó deréktáji fájdalom, vizelési problémák (vizeletvesztés vagy hólyagürítési panaszok) székletürítési panaszok, a hüvelyből kitüremkedő duzzanat érzése is kialakulhat. Emellett csökken a szexuális érzékelés, illetve fájdalmassá válik a szex.

Okok, amelyek méhsüllyedéshez vezethetnek

• Rendszeres cipekedés vagy súlyok emelése, nehéz fizikai munka.

• Nagy erőbehatású sportok: aerobic, labdajátékok, futás stb.

• Elhúzódó szülés, nagy baba hüvelyi szülése.

• Krónikus köhögéssel, tüsszentéssel járó folyamatok.

• Gyakori székrekedés miatt nagy nyomással járó székletürítések.

• Túlsúly, amikor a zsír egy része a szervekre rakódik.

• Veleszületett kötőszöveti gyengeség.

• Genetika.

Főbb tünetek, amelyek méhsüllyedésre utalnak

• Húzó jellegű alhasi fájdalom, ami többnyire álló helyzetben gyaloglás közben vagy nyomásra jelentkezik.

• Idegentestérzet a hüvelyben.

• Deréktáji sugárzó fájdalom.

• Gyakori vizelési inger, esetleg gyakori székelési inger is.

• Bizonyos pozitúrákban fájdalmas szex.

Általában nemcsak a méh, hanem a húgyhólyag és a végbél is érintett, így azok süllyedése miatt további tünetek jelentkezhetnek.

Önvizsgálat méhsüllyedés gyanúja esetén

Tiszta körülmények között, álló helyzetben végezd. Nyúlj a hüvelybe és figyeld meg, hogy milyen magasan helyezkedik el a méhszáj. Majd fekvő helyzetben ismételd ezt meg. Ha állva elérted a méhszájadat, de fekve nem éred el, valamint fekve távolabb, magasabban tapintható, akkor valószínű süllyedésed van.

Ennek több fokozata van. Első és második fokozat esetén a műtét elkerülhető a gátizmok tornáztatásával. Rendszeres végzése során az izmok, mint bármelyik testedzés során, erősödnek, így a szerveket képesek lesznek alátámasztani. Azonban, ha abbahagyod a tornát izmaid fokozatosan ismét gyengülni fognak és a tünetek újra jelentkeznek. Később műtétre kerülhet a sor.

Hólyagsüllyedés, hólyagsérv vagy cystocele

Hólyagsüllyedés esetén a húgyhólyag és a hüvely közti támasztószövet meggyengül, megnyúlik, és ennek eredményeképpen a húgyhólyag beleboltosul a hüvelybe. A gátizmok túlfeszülése is közrejátszhat ennek kialakulásában. Ilyen túlfeszülés létrejöhet hüvelyi szülésnél, krónikus székrekedésnél, krónikus köhögésnél vagy nehéz súlyok emelésénél.

A hólyagsérv gyakrabban alakul ki, vagy a már meglévő panaszok súlyosbodnak a menopauza után, amikor a vér ösztrogénszintje lecsökken ezáltal a medencefenéki izmok vesztenek tónusosságukból.

Főbb tünetek, amelyek hólyagsüllyedésre utalnak

Az enyhe fokú hólyagsüllyedéses elváltozások nagyon sokszor semmilyen tünetet nem okoznak! A tünetek már egy előrehaladottabb állapotban jelentkeznek. Ezek lehetnek:

• hüvelyi teltségérzés,

• idegentestérzés, amely hosszú állás hatására erősödik és előrehaladott esetben a hüvelybemenet előtt megjelenik, lefekvés után eltűnhet

• köhögésnél, emelésnél vagy hajolásnál alhasi kellemetlen érzés,

• derékfájás,

• gyakori vizelési inger a vizelet elcsöppenésével,

• visszatérő húgyúti fertőzések,

fájdalmas szexuális együttlét,

• vizeletvesztés szex közben,

• vizeletürítés után a páciens úgy érzi, hogy nem ürült ki teljesen a húgyhólyagja.

Okok, amelyek hólyagsüllyedéshez vezethetnek

Hüvelyi szülés.

• Életkor, főleg menopauza után.

Méheltávolítás.

• Öröklött kötőszöveti gyengeség.

• Elhízás.

Hüvelycsonk-előesés, vagyis az enterocele

A hüvelycsonk-előesés, vagyis az enterocele méheltávolítás után alakulhat ki, amennyiben a szövetek újra megnyúlnak, illetve a hüvelycsonk felfüggesztése nem volt megfelelő. Az előreeső hüvelycsonkot a vékonybélkacsok töltik ki.

Főbb tünetek, amelyek hüvelycsonk-előesésre utalnak

• Idegentestérzés.

• Alhasi-, keresztcsonti fájdalmak.

• Vizeletürítési nehézségek.

• Székletürítési problémák.

• Esetleg a hüvelycsonk ujjal való visszahelyezésének szükségessége a hólyag és a végbél kiürítéséhez.

Végbélsüllyedés, végbélsérv, vagy rectocele

Végbélsérv vagy végbélsüllyedés esetében a végbél a hüvely hátsó falát boltosítja be, miután a recto-vaginális szeptum, azaz a hüvely és végbél közötti kötőszövet kitágul vagy megsérül. Kialakulásának a leggyakoribb oka a hüvelyi szülés.

Sőt, ezek az elváltozások lényegében csak azoknál a nőknél jelentkeznek, akik hüvelyi úton szültek. Bizonyos esetekben, egy rosszul elvégzett vagy rosszul gyógyult gátmetszés is állhat az elváltozás hátterében.

Főbb tünetek, amelyek végbélsérvre utalnak

Duzzanat a hüvely hátsó falánál, amely a hüvelybemenet elé érhet, székelési nehézségek, esetleg az ujj bevezetésének szükségessége a hüvelybe a végbél kiürítéséhez, teltség- illetve nyomásérzés a végbél tájékán, székelés után az érzet, hogy a végbél nem ürült ki teljesen.

Okok, amelyek végbélsérvhez vezethetnek

• Krónikus köhögés.

• Gyakori székrekedés.

• Erős, hosszan tartó fizikai munka, sport.

• Elhízás.

• Hüvelyi szülés.

• Genetikai tényező-gyenge kötőszövet.

Használd rendszeresen a Kegel8- és a TensCare-gépeket  hogy megelőzd vagy visszaszorítsd a süllyedéses elváltozásokat és az inkontinenciát. Törekedj a megelőzésre, amely sokkal kevesebb energiabefektetést igényel, mint a gyógyulás, a már meglévő probléma eloszlatása.

Furcsa érzések, gyakori vizelési inger és húgyúti fertőzések? Az inkontinencia jelei lehetnek.

Furcsa érzések odalent, gyakori vizelési inger és húgyúti fertőzések? Az inkontinencia első jelei lehetnek!

A medencefenék problémáinak kialakulásához jellemzően nem néhány hétre, hanem akár évre vagy évtizedre van szükség. A megmagyarázhatatlan eredetű derék- vagy medenceövi...

Visnyei Barbi: „ Az intim területek egészségének nem jut elég rivaldafény.”

Az Instagramon keresztül már biztosan értesültek róla, hogy a kétgyermekes édesanya, véleményvezér, Visnyei Barbi is használja a TensCare Unicare készülékünket.  Mivel...
ha nem jön. ababa

Ha nem jön a baba…

Mindent a FERTI-LILY megtermékenyítést segítő eszközökről Amikor egy párkapcsolatban megszületik az igény, hogy a te meg énből végre mi legyen és bővüljön a család,...
kGoal, az interaktív kismedencei tréner

Kompakt okoseszköz az intimegészségért: a kGoal edzőtréner

Az új, saját izomerős tréner elérhető az Intimegészség.hu kínálatában!  Megszokhattátok már, hogy számunkra rendkívül fontos a női egészség területén megjelenő...
Az ülőmunka és a várandósság hatásai a női testre

Az ülőmunka és a várandósság hatásai a női testre

Az emberi test az egyik legcsodálatosabb műszer. Szinte a végtelenségig terhelhető, hatalmas erőkifejtésre képes, és akár egy gyönyörű gyermek kihordására is...

Van egy zárt Facebook csoportunk...

Kedves Látogató!

Tudtad, hogy van egy Zárt Facebook csoportunk (Őszintén az inkontinenciáról és más medencefenék problémákról), ahol a tagok nyugodtan és kötetlenül kérdezhetnek gépek kezelésével, illetve egyéb más a témához kapcsolodó problémákról, gyógymódokról stb.?

Lépj be kötelezettség mentesen és mindenben segítünk!

Várunk szeretettel,

Dombai Krisztina

You have Successfully Subscribed!