Milyen süllyedéses elváltozások vannak? Melyek a tünetei?

medencefenék elváltozások, a gyenge medencefeék izmok

Tudtad, hogy a kismedencei és a hasűri szervek megtámasztását a gátizomzat biztosítja? És azt, hogy ha ez elgyengül, akkor nemcsak inkontinencia, vagyis vizeletcsepegés alakulhat ki, hanem méh- és hüvelysüllyedés, hólyagsérv, végbélsérv vagy hüvelycsonk-előesés is?

Tény, hogy nem sokan beszélnek erről – holott rendkívül sok közép- és idősebb korú nő érintett.

Mert tabu.

Mert kellemetlen.

Pedig tudatossággal ezek a problémák nemcsak megelőzhetők lennének, hanem szépen kordában is lehetne tartani.

Tudni illik a medencefenék izmokból és kötőszövetekből álló réteg, amely a farokcsont és a szeméremcsont között helyezkedik el, mivel izom, ezért edzetésével számos kellemetlenségtől kímélhetnéd meg magadat – nemcsak te, hanem minden nő. Mivel azonban az intim egészséget nem jellemzi tudatosság, nem beszélsz róla, eltitkolod, mert minden nő ezt teszi, ezért tudatában sem vagy annak, mi lehet a gond.

Egyszerűen azt érzed, hogy valami nem oké. A szexuális élet fájdalmassá válik, különös érzések alakulnak ki a hüvelyben és tüsszentésre becsöppen egy-két csepp. De hát… ez nem olyan nagy gond, nem igaz?

Nézzük meg!

Mitől alakulnak ki a süllyedéses elváltozások?

A medencefenék izmainak elgyengülése az oka, amiért a tartott szervek süllyedni kezdenek. Mivel az izmok és a kötőszövetek nem tudják alátámasztani a kismedencei szerveket, mint a húgyhólyag, a végbél és a méh. Így azok megsüllyednek. Ezeknek súlyossága és típusa különböző.

A probléma hátterében persze ott húzódik az is, hogy a nők nincsenek kellőképp felkészítve, nem tudják, hogyan működnek a medencefenékizmok és milyen fontos szerepük is van.
Ha tudnák, akkor már fiatalabb korban elkezdenének izomstimulációs berendezéseket használni, így előzve meg a süllyedések és az inkontinencia kialakulását. Arról nem beszélve, hogy egy erős izomzattal a szülés és a regenerálódás is könnyebb.

Méhsüllyedés, vagyis a descensus uteri

A méh helyzetét a medencealapi izmok biztosítják. Úgy működnek, mint egy lengéscsillapító. Tehát biztosítják a szervek, a húgyhólyag, a méh és a végbél normál helyzetének való megtartását, alátámasztását.

Amikor a gátizmok gyengülnek vagy sorvadnak és a méhszalagok megnyúlnak, ami a méh esetében méhsüllyedéshez, később méhelőeséséhez vezethet, amikor a méh kicsúszik a hüvelyből.

A méhsüllyedés során a méh a hüvelycsatornába süllyed. Amennyiben a méh megjelenik a hüvelykimenetben, prolapszusról beszélünk (prolapsus uteri). Ilyenkor teltségérzés és nyomás jelentkezik a medencében, emellett alsó deréktáji fájdalom, vizelési problémák (vizeletvesztés vagy hólyagürítési panaszok) székletürítési panaszok, a hüvelyből kitüremkedő duzzanat érzése is kialakulhat. Emellett csökken a szexuális érzékelés, illetve fájdalmassá válik a szex.

Okok, amelyek méhsüllyedéshez vezethetnek

• Rendszeres cipekedés vagy súlyok emelése, nehéz fizikai munka.

• Nagy erőbehatású sportok: aerobic, labdajátékok, futás stb.

• Elhúzódó szülés, nagy baba hüvelyi szülése.

• Krónikus köhögéssel, tüsszentéssel járó folyamatok.

• Gyakori székrekedés miatt nagy nyomással járó székletürítések.

• Túlsúly, amikor a zsír egy része a szervekre rakódik.

• Veleszületett kötőszöveti gyengeség.

• Genetika.

Főbb tünetek, amelyek méhsüllyedésre utalnak

• Húzó jellegű alhasi fájdalom, ami többnyire álló helyzetben gyaloglás közben vagy nyomásra jelentkezik.

• Idegentestérzet a hüvelyben.

• Deréktáji sugárzó fájdalom.

• Gyakori vizelési inger, esetleg gyakori székelési inger is.

• Bizonyos pozitúrákban fájdalmas szex.

Általában nemcsak a méh, hanem a húgyhólyag és a végbél is érintett, így azok süllyedése miatt további tünetek jelentkezhetnek.

Önvizsgálat méhsüllyedés gyanúja esetén

Tiszta körülmények között, álló helyzetben végezd. Nyúlj a hüvelybe és figyeld meg, hogy milyen magasan helyezkedik el a méhszáj. Majd fekvő helyzetben ismételd ezt meg. Ha állva elérted a méhszájadat, de fekve nem éred el, valamint fekve távolabb, magasabban tapintható, akkor valószínű süllyedésed van.

Ennek több fokozata van. Első és második fokozat esetén a műtét elkerülhető a gátizmok tornáztatásával. Rendszeres végzése során az izmok, mint bármelyik testedzés során, erősödnek, így a szerveket képesek lesznek alátámasztani. Azonban, ha abbahagyod a tornát izmaid fokozatosan ismét gyengülni fognak és a tünetek újra jelentkeznek. Később műtétre kerülhet a sor.

Hólyagsüllyedés, hólyagsérv vagy cystocele

Hólyagsüllyedés esetén a húgyhólyag és a hüvely közti támasztószövet meggyengül, megnyúlik, és ennek eredményeképpen a húgyhólyag beleboltosul a hüvelybe. A gátizmok túlfeszülése is közrejátszhat ennek kialakulásában. Ilyen túlfeszülés létrejöhet hüvelyi szülésnél, krónikus székrekedésnél, krónikus köhögésnél vagy nehéz súlyok emelésénél.

A hólyagsérv gyakrabban alakul ki, vagy a már meglévő panaszok súlyosbodnak a menopauza után, amikor a vér ösztrogénszintje lecsökken ezáltal a medencefenéki izmok vesztenek tónusosságukból.

Főbb tünetek, amelyek hólyagsüllyedésre utalnak

Az enyhe fokú hólyagsüllyedéses elváltozások nagyon sokszor semmilyen tünetet nem okoznak! A tünetek már egy előrehaladottabb állapotban jelentkeznek. Ezek lehetnek:

• hüvelyi teltségérzés,

• idegentestérzés, amely hosszú állás hatására erősödik és előrehaladott esetben a hüvelybemenet előtt megjelenik, lefekvés után eltűnhet

• köhögésnél, emelésnél vagy hajolásnál alhasi kellemetlen érzés,

• derékfájás,

• gyakori vizelési inger a vizelet elcsöppenésével,

• visszatérő húgyúti fertőzések,

fájdalmas szexuális együttlét,

• vizeletvesztés szex közben,

• vizeletürítés után a páciens úgy érzi, hogy nem ürült ki teljesen a húgyhólyagja.

Okok, amelyek hólyagsüllyedéshez vezethetnek

Hüvelyi szülés.

• Életkor, főleg menopauza után.

Méheltávolítás.

• Öröklött kötőszöveti gyengeség.

• Elhízás.

Hüvelycsonk-előesés, vagyis az enterocele

A hüvelycsonk-előesés, vagyis az enterocele méheltávolítás után alakulhat ki, amennyiben a szövetek újra megnyúlnak, illetve a hüvelycsonk felfüggesztése nem volt megfelelő. Az előreeső hüvelycsonkot a vékonybélkacsok töltik ki.

Főbb tünetek, amelyek hüvelycsonk-előesésre utalnak

• Idegentestérzés.

• Alhasi-, keresztcsonti fájdalmak.

• Vizeletürítési nehézségek.

• Székletürítési problémák.

• Esetleg a hüvelycsonk ujjal való visszahelyezésének szükségessége a hólyag és a végbél kiürítéséhez.

Végbélsüllyedés, végbélsérv, vagy rectocele

Végbélsérv vagy végbélsüllyedés esetében a végbél a hüvely hátsó falát boltosítja be, miután a recto-vaginális szeptum, azaz a hüvely és végbél közötti kötőszövet kitágul vagy megsérül. Kialakulásának a leggyakoribb oka a hüvelyi szülés.

Sőt, ezek az elváltozások lényegében csak azoknál a nőknél jelentkeznek, akik hüvelyi úton szültek. Bizonyos esetekben, egy rosszul elvégzett vagy rosszul gyógyult gátmetszés is állhat az elváltozás hátterében.

Főbb tünetek, amelyek végbélsérvre utalnak

Duzzanat a hüvely hátsó falánál, amely a hüvelybemenet elé érhet, székelési nehézségek, esetleg az ujj bevezetésének szükségessége a hüvelybe a végbél kiürítéséhez, teltség- illetve nyomásérzés a végbél tájékán, székelés után az érzet, hogy a végbél nem ürült ki teljesen.

Okok, amelyek végbélsérvhez vezethetnek

• Krónikus köhögés.

• Gyakori székrekedés.

• Erős, hosszan tartó fizikai munka, sport.

• Elhízás.

• Hüvelyi szülés.

• Genetikai tényező-gyenge kötőszövet.

Használd rendszeresen a Kegel8- és a TensCare-gépeket  hogy megelőzd vagy visszaszorítsd a süllyedéses elváltozásokat és az inkontinenciát. Törekedj a megelőzésre, amely sokkal kevesebb energiabefektetést igényel, mint a gyógyulás, a már meglévő probléma eloszlatása.

Furcsa érzések, gyakori vizelési inger és húgyúti fertőzések? Az inkontinencia jelei lehetnek.

Furcsa érzések odalent, gyakori vizelési inger és húgyúti fertőzések? Az inkontinencia első jelei lehetnek!

A medencefenék problémáinak kialakulásához jellemzően nem néhány hétre, hanem akár évre vagy évtizedre van szükség. A megmagyarázhatatlan eredetű derék- vagy medenceövi...
segítsünk gyógynövényekkel a vizelettartási problémékon

Vizelettartási problémák kezelése gyógynövényekkel

A vizelettartási problémák már enyhe tünetek esetén is rengeteg kellemetlenségekkel járnak. Az állandó vizelési kényszer, a gyakori mosdóhasználat befolyásolja a...

Visnyei Barbi: „ Az intim területek egészségének nem jut elég rivaldafény.”

Az Instagramon keresztül már biztosan értesültek róla, hogy a kétgyermekes édesanya, véleményvezér, Visnyei Barbi is használja a TensCare Unicare készülékünket.  Mivel...
ha nem jön. ababa

Ha nem jön a baba…

Mindent a FERTI-LILY megtermékenyítést segítő eszközökről Amikor egy párkapcsolatban megszületik az igény, hogy a te meg énből végre mi legyen és bővüljön a család,...
kGoal, az interaktív kismedencei tréner

Kompakt okoseszköz az intimegészségért: a kGoal edzőtréner

Az új, saját izomerős tréner elérhető az Intimegészség.hu kínálatában!  Megszokhattátok már, hogy számunkra rendkívül fontos a női egészség területén megjelenő...

Van egy zárt Facebook csoportunk...

Kedves Látogató!

Tudtad, hogy van egy Zárt Facebook csoportunk (Őszintén az inkontinenciáról és más medencefenék problémákról), ahol a tagok nyugodtan és kötetlenül kérdezhetnek gépek kezelésével, illetve egyéb más a témához kapcsolodó problémákról, gyógymódokról stb.?

Lépj be kötelezettség mentesen és mindenben segítünk!

Várunk szeretettel,

Dombai Krisztina

You have Successfully Subscribed!