Az inkontinencia akaratlan vizeletcsepegést jelent. Az eltávozó vizelet mennyiségétől függően súlyosságát több kategóriába sorolják.

A gyenge inkontinencia esetén naponta kb 5-10 ml vizelet cseppen el, míg a középsúlyos vizeletinkontinenciánál 50-250 ml vizelet távozik naponta akaratunktól függetlenül , súlyos esetekben pedig a húgyhólyag teljes tartalma kiürül.

A vizeletinkontinenciának több fajtája is létezik, ezekre majd később visszatérünk.

A vizeletinkontinencia népegészségügyi kérdés, ugyanis ma Magyarországon a lakosság 6,5% -a érintett, nők és férfiak egyaránt. Ugyanannyi embert érint, mint a cukorbetegség vagy a szénanátha, de mivel intim a téma és még ráadásul kellemetlen is ezért a többség nem is beszél róla , ezért a szakemberek szerint valószínűsíthető, hogy ez a szám jóval magasabb, mint amit a felmérések alapján a statisztikai hivatal közöl.
Célunk az, hogy mivel tömegeket érintő problémáról van szó, lerántsuk a leplet a témáról és megtanítsuk az embereket arra,hogy beszéljenek az inkontinenciáról.

Fontos célkitűzés számunkra továbbá, hogy felnyissuk az emberek szemét és tudatosítsuk bennük azt, hogy ez a probléma nem az élet természetes vele járója. Mert ne gondoljuk azt, hogy a vizelet inkontinencia kizárólag az idős, ágyban fekvő emberek gondja. Nagyon sok olyan fiatalt , többnyire nőt, de nagyon sok férfit is érint a dolog, akik az élet egyéb területén kirobbanó formában vannak és sikert sikerre halmoznak.

Nagyon fontos az, hogy azokat az embereket akik érintettek ebben a témában, megszólítsuk és elmondjuk, hogy az esetek többségében, a folyamat visszafordítható vagy legalábbis szinten tartható. Tapasztalatok szerint a vizeletinkontinenciával élők előbb vagy utóbb az állapotuk romlásával párhuzamosan elszigetelődnek mert a változások olyan életminőség romlással járnak, ami az életük több területére is negatívan hat ki.

Pedig tanulmányok igazolják, hogy rendszeres gátizom tornával nagyon jó eredmények érhetőek el.

Bővebb információ: www.intimegeszseg.hu,

Amennyiben érdekelt vagy a témában vagy csak érdeklődsz, iratkozz fel honlapunkon, hogy elsők között értesülj új bejegyzéseinkről.

Kapcsolódó bejegyzések

Vizelet inkontinencia

Kevert inkontinencia

Kevert inkontinenciáról beszélhetünk, ha a vizelet inkontinencia több típusa egyidejűleg jelen van. Kapcsolódó bejegyzések

Vizelet inkontinencia

Késztetéses inkontinencia (hiperaktív hólyag)

Az inkontinenciának ebben a formájában hirtelen, intenzív vizelési inger jelentkezik. Ezt a beteg képtelen elnyomni, emiatt válik irányíthatatlan vizelettávozás. Sokszor a sürgető inger ellenére sem képes a vizeletet átmenetileg visszatartani. Általában nagyon kevés idő van Tovább...

Vizelet inkontinencia

Stressz inkontinencia

A stresszinkontinencia jellemzője, hogy önkéntelenül kis mennyiségű vizelet távozik a hasűri nyomást megemelő tevékenységek végzésekor, pl. köhögéskor, erőlködéskor, tüsszentéskor, nehéz tárgyak megemelésekor. Fiatal és középkorú nőknél ez a vizelet inkontinencia leggyakoribb formája. Okozhatja a húgyúti Tovább...