Újrakezdők, súllyal küzdők: Sportolni csak okosan!

Újrakezdők, súllyal küzdők: Sportolni csak okosan!

Hogyan kezdjen mozgásba, aki évek óta (a.k.a soha) nem csinálta és/vagy túlsúllyal küzd? Mi a titka az elindulásnak és hogyan válasszunk magunknak megfelelő sportágat?Minden, amit a(z újra)kezdésről tudni érdemes egy helyen!

Addig, amíg a tétlenséggel járó kellemetlen egészségügyi tünetek, vagy a túlsúlyból fakadó kísérőbetegségek meg nem jelennek, észre sem vesszük, ha bajban vagyunk. Aztán, amikor már ég a ház, kapnánk fűhöz-fához. 

Probléma 1.0: Túlsúly, mozgásszegény életmód

Meghízni egyáltalán nem nehéz. Kell hozzá némi bánatevés, nagy kajálások és kevés mozgás, némi alkati tényező, esetleg egy kis hormonális probléma és bumm, máris kész önmagunk super size verziója. Ha nem változtatunk, idővel nem kerülhetjük el a következményeket.

Újrakezdők: Sportolni csak okosan!

Az első tünetek megjelenése és a kórkép azonosítása között nem ritkán évek telnek el, ha a medencefenék izomgyengeségéről van szó. Ráadásul a kezelés nem hoz azonnali megváltást, hiszen akármilyen konzervatív vagy invazív megoldást választunk is, az eredmény eléréséhez és a helyreállított állapot fenntartásához egyaránt átfogó életmódváltásra van szükség. Nagy szerep jut az egészséges táplálkozásnak, a megfelelő mennyiségű folyadék elfogyasztásának és a testsúlykontrollnak. Ezért, ha megjelennek az inkontinencia, vagy az izomgyengeség jelei, túl késő. Turbóra kell kapcsolnunk.

Indulás! De hogyan kezdjünk sportolni?

Ha nagy túlsúllyal, vagy több éves kihagyás után szeretnénk újrakezdeni a sportolást, a legfontosabb, hogy ne egyedül csináljuk! Kezdjük apró lépésekkel: először csak mozgassuk át magunkat, végezzünk speciális, túlsúlyos emberek számára kifejlesztett mozgásformát, vagy válasszuk a viszonylag kíméletes úszást kezdősportnak!

Újrakezdők: Sportolni csak okosan!

A fajsúlyosabb témákba csak némi edzettség elérése után vágjunk bele, hiszen a lényeg itt is a fokozatosságon és a mértékletességen van.

Ha tehetjük, keressük fel háziorvosunkat, méressük fel egészségünk általános állapotát és kérjünk tőle tanácsot a továbbiakra! Személyi edző, csoportos edzés, de akár online önsegítő csapat is a segítségünkre lehet. Sőt, jól járunk, ha pszichés támogatást kérünk, hiszen az extrém túlsúly ritkán alakul ki csak úgy, olykor érzelmi okok állnak a háttérben.

Mire ügyeljünk sportoláskor?

Nem lehet elégszer mondani, hogy a legfontosabb a fokozatosság! Túlsúly esetén még inkább! Elsőként kezdjünk rövid, akár csak tíz perces napi edzésekkel, majd hétről hétre haladva növeljük teljesítményünket! Aktívabb sportolás esetén pedig tartsunk pihenőnapot is, hiszen rekreáció nélkül nincs siker.

Ha medencefenéki izomgyengeséggel küzdünk, mindenképp vegyük figyelembe problémáinkat a választáskor! A leghasznosabb, ha először gyógytornásszal, vagy szakirányú képzettséggel rendelkező személyi edzővel konzultálunk. Így biztosan a testtalkatunkhoz, túlsúlyunkhoz és céljainkhoz valóban illeszkedő sportágat tudjuk kiválasztani és a napi intim edzést is az edzéstervünk részeként tudjuk kezelni.

Előnyös, ha az intimtorna- vagy Kegel-gyakorlatokat a mindenkori edzés előtt, egyfajta bemelegítésként végezzük el, így azokra biztosan sor kerül.

Kiemelt figyelmet kell fordítanunk a sportoláshoz használt kiegészítők és eszközök beszerzésére is. Elengedhetetlen megfelelő cipő, biciklizéshez a kényelmes, zselés ülés kiválasztása, úszáshoz a fürdőtapasz beszerzése… csupa apróság, melyek hozzájárulnak a teljes élményhez és a biztonságos sportoláshoz.

Újrakezdők: Sportolni csak okosan!

A legnehezebb pont: visszaesés

Szokásaink megváltoztatása az egyik legnehezebb és legfáradtságosabb feladat. Épp ezért olyan hosszadalmas és olykor fájdalmas is. A legjobb, ha elfogadjuk hogy lesznek visszaesések. Így tudunk készülni rájuk és építkezni belőlük!

Ne feledjük, ha kimarad néhány nap, ha csalunk egy-egy étkezésnél vagy éppen túlhúzzuk magunkat, az még nem tragédia. Csak az számít, mi jön azután! Felállunk és küzdünk tovább, vagy bedobjuk a törölközőt?!

Az egészséges életmód és a medencefenék izomerejének megőrzése elsődleges feladat, tegyél érte az Intimegészség.hu intim edzőpartnereivel te is! Nem tudod, melyiket válaszd? Kérd segítségünket!

Furcsa érzések, gyakori vizelési inger és húgyúti fertőzések? Az inkontinencia jelei lehetnek.

Furcsa érzések odalent, gyakori vizelési inger és húgyúti fertőzések? Az inkontinencia első jelei lehetnek!

A medencefenék problémáinak kialakulásához jellemzően nem néhány hétre, hanem akár évre vagy évtizedre van szükség. A megmagyarázhatatlan eredetű derék- vagy medenceövi...
Intim egészség és higiénia a nyaralás alatt

Intim egészség és higiénia a nyaralás alatt

Hogyan tehetjük egyszerre szórakoztatóvá és biztonságossá a nyaralást? Intim egészség és higiénia télen-nyáron az Intimegészség.hu tippjeivel!
Medencefenék-gyengeség és a férfiak

Medencealapi problémák és a férfiak

Nincs könnyű helyzetben az a nő, aki a medencefenék-gyengeség tüneteit tapasztalja magán. Számos kellemetlenség, fájdalom, feszülés, vizelet- vagy székletinkontinencia,...
Őszintén a Kegel8 Ultra20 V2 használatáról

Kegel8 Ultra20: Barát vagy ellenség?

Mi az, amire a várandósság során egészen nem biztosan nem készülsz fel? Az, hogy a baba születése hiába a Nagy Esemény, valójában az igazi buli csak utána kezdődik. A...
Intimnapló: egy nő van a lábam között

Intimnapló I. : segítség, inkontinenciám van!

34 éves vagyok, amikor írom ezeket a sorokat és inkontinenciabetétet használok. MÉG. Jelek, amiket nem vettem komolyan Az első tünetek évekkel ezelőtt, az első szülésem...

Van egy zárt Facebook csoportunk...

Kedves Látogató!

Tudtad, hogy van egy Zárt Facebook csoportunk (Őszintén az inkontinenciáról és más medencefenék problémákról), ahol a tagok nyugodtan és kötetlenül kérdezhetnek gépek kezelésével, illetve egyéb más a témához kapcsolodó problémákról, gyógymódokról stb.?

Lépj be kötelezettség mentesen és mindenben segítünk!

Várunk szeretettel,

Dombai Krisztina

You have Successfully Subscribed!