A tág hüvely problémája

tag-huvely

A szülés alatt és után a hüvely és az egész medencefenék-izomzat terhelésnek van kitéve a baba és az anya plusz súlya miatt. A szülés közben a hüvely kitágul, hogy a baba kiférjen. Általában az összehúzódása nem okoz gondot egy természetesen erős, fiatal izomzat esetén.

Bár hónapokat is igénybe vehet, de megtörténik.

De, mint mondtam, csak általában…

Ugyanis a nők egy részének a szülés után akár 30%-kal is tágabb maradhat a hüvelye. Ez azonban a kellemetlenségeken túl bizony veszéllyel is jár. A gyenge hüvelyfalnak ugyanis egyéb káros következményei is lehetnek.

 

Medencefenék gyengülésének főbb okai 

Sokan nem tudják, de a hüvely jelentős része izmokból áll, amely idővel veszít rugalmasságából, lazává válik, kitágul. A medencefenék-izomzatának folyamatos gyengülését a következő tényezők befolyásolhatják:

 • túlsúly,
 • kor,
 • hüvelyi szülés,
 • állandó fizikai munka vagy edzés során nagy súly emelése,
 • dohányzás vagy asztma miatt kialakult krónikus köhögés.
 • Mindenképpen érdemes komolyan venni a lazább hüvelyt és a medencefenéki izmok gyengeségét, mivel méhsüllyedés, hólyagsérv vagy végbélsérv is kialakulhat. A medencefenék olyan izmokból, kötőszövetből álló réteg, ami a szeméremcsont és a farokcsont között tapad ki, és kétoldalt a medencecsonton rögzül.A gátizomzat a hüvelyt a végbélnyílás támasztja alá, ezáltal gondoskodik arról, hogy ne süllyedjenek le, tehát a feszesség nem csak a szexuális életre van kihatással.A jó hír azonban az, hogy mindez megelőzhető, illetve vannak olyan edzések és kezelések, amelyek már a kialakult problémát is orvosolják. Ahogy testünk más izmainak, úgy a hüvelyünk izomzatának is szüksége van az edzésre.

  Figyeljünk oda rá és törődjünk vele!

  A tág hüvely árulkodó jelei 

   

  • Bizonyos tornagyakorlatok vagy szexuális aktus közben levegő távozik a hüvelyből, amely a szellentéshez hasonló hangot ad ki.
  • Fürdés után a hüvelyből víz csordogál.
  • Intim együttlétkor nehezebben vagy egyáltalán nem történik orgazmus.
  • Hüvelyi idegentest érzés.

  Egy gyengébb szerkezetű, lazább medencefenéknél – ennek következtében tágabb hüvelynél –, az intim együttlét közben az érzőidegeket kisebb nyomás éri. Az emberek egy részének ez a fő panasza. De a meggyengült medencefenék esetében létrejöhetnek sokkal súlyosabb gondok is.

  A leggyakoribb problémák a stressz-inkontinencia, a hüvelyfali gyengeség, a hüvelyfali süllyedések, a méhsüllyedés, vagy súlyosabb esetben a méh előesése, de fennállhat vizeletelakadás vagy akár széklet-inkontinencia is.

  Természetesen a legjobb megoldás, ha megelőzzük a problémát. Hogyan tehetjük ezt meg? Akkor is foglalkoznunk kell az intim izmaink erősítésével, amikor még nem áll fenn semmilyen probléma.

  A tág hüvely és a meggyengült izmok kezelése 

  Kegel-torna 

  A medencefenéktorna hasznos, de csak abban az esetben, ha megfelelően használjuk. Sokan nincsenek tisztában a helyes gyakorlatok kivitelezésével és teljesen más izmokat szorítanak, vagy préselnek össze. Ennek oka: sok nő – az életük során – nem tudatosan használja a medencefenék-izmait.

  Honnan tudod, hogy te is rosszul végzed a gyakorlatokat?

  Onnan, hogy a torna során a hátban, a derékban vagy a hasban fájdalom lép fel. Ám ez nem azt jelenti, hogy nem tanácsos Kegel-tornát végezni. Mindössze érdemes szakemberhez fordulni, az ő segítségét kérni.

  Ha így teszünk, az ő segítségével pontosan tudjuk végezni a gyakorlatokat, amelyek azt a célt szolgálják, hogy a nők képesek legyenek tudatosan megfeszíteni és ellazítani a hüvelyizomzatot és a gátizomzatot.

  Izomstimulációs vagy elektrostimulációs eszközök 

  Az elektrostimulációs készülékek használata a gátizmok megerősítésére szolgál a Kegel-gyakorlatokhoz vagy a hüvelysúly terápiához hasonlóan.

  A készülék használatával:

  • Javulnak vagy akár meg is szűnnek a sürgősségi vagy stressz-vizeletinkontinenciával járó panaszok.
  • Megerősödik a hüvely.
  • Kezelhetők a süllyedéses elváltozások.
  • Javulhat a szexuális élet.

  Az izomstimulációs eszközöket különösen előnyös használni, ha a gátizomzat jelentősen meggyengült – olyannyira, hogy az intimtorna már nem lehetséges, mert képtelenek vagyunk összehúzni az izmokat.

  De mindenképpen javasolt akkor is beszerezni egy saját készüléket, ha még csak most kezdtünk el a medencefenék-izmokkal foglalkozni. A kezdeti szakaszban ugyanis még nehéz ráérezni az izomgyakorlatokra. Ám az elektrostimulációs eszközök hatalmas segítséget nyújtanak abban, hogy megtanuljuk tudatosan irányítani a hüvelyizomzatot és a gátizomzatot.

  Mi az elektrostimuláció?

  Az ujjunknál kicsit vastagabb, hosszúkás, kúpalakú, fémtartalmú műanyag eszköz. Ezt a kúpot kell a hüvelybe helyezni úgy, mint egy tampont. Az eszköz gyenge elektromos impulzusokat vezet a hüvely izomzatába, ami által az izmok akaratlanul összehúzódnak.

  Ha már vannak panaszaink, mindenképp forduljunk vele orvoshoz! Ha pedig még nincsenek, akkor érdemes a megelőzésre koncentrálni, hogy ne is legyenek. Ne hanyagoljuk el a medencefenék-izmainkat, így számos kellemetlenségtől kímélhetjük meg magunkat.

  Kérdésed van? Csatlakozz az „Őszintén az inkontinenciáról és a medencefenék problémákról” Facebook-csoporthoz  vagy fordulj hozzám bizalommal a következő emailcímen: info@intimegeszseg.hu.

Furcsa érzések, gyakori vizelési inger és húgyúti fertőzések? Az inkontinencia jelei lehetnek.

Furcsa érzések odalent, gyakori vizelési inger és húgyúti fertőzések? Az inkontinencia első jelei lehetnek!

A medencefenék problémáinak kialakulásához jellemzően nem néhány hétre, hanem akár évre vagy évtizedre van szükség. A megmagyarázhatatlan eredetű derék- vagy medenceövi...

Visnyei Barbi: „ Az intim területek egészségének nem jut elég rivaldafény.”

Az Instagramon keresztül már biztosan értesültek róla, hogy a kétgyermekes édesanya, véleményvezér, Visnyei Barbi is használja a TensCare Unicare készülékünket.  Mivel...
ha nem jön. ababa

Ha nem jön a baba…

Mindent a FERTI-LILY megtermékenyítést segítő eszközökről Amikor egy párkapcsolatban megszületik az igény, hogy a te meg énből végre mi legyen és bővüljön a család,...
kGoal, az interaktív kismedencei tréner

Kompakt okoseszköz az intimegészségért: a kGoal edzőtréner

Az új, saját izomerős tréner elérhető az Intimegészség.hu kínálatában!  Megszokhattátok már, hogy számunkra rendkívül fontos a női egészség területén megjelenő...
Az ülőmunka és a várandósság hatásai a női testre

Az ülőmunka és a várandósság hatásai a női testre

Az emberi test az egyik legcsodálatosabb műszer. Szinte a végtelenségig terhelhető, hatalmas erőkifejtésre képes, és akár egy gyönyörű gyermek kihordására is...

Van egy zárt Facebook csoportunk...

Kedves Látogató!

Tudtad, hogy van egy Zárt Facebook csoportunk (Őszintén az inkontinenciáról és más medencefenék problémákról), ahol a tagok nyugodtan és kötetlenül kérdezhetnek gépek kezelésével, illetve egyéb más a témához kapcsolodó problémákról, gyógymódokról stb.?

Lépj be kötelezettség mentesen és mindenben segítünk!

Várunk szeretettel,

Dombai Krisztina

You have Successfully Subscribed!