A tág hüvely problémája

tag-huvely

A szülés alatt és után a hüvely és az egész medencefenék-izomzat terhelésnek van kitéve a baba és az anya plusz súlya miatt. A szülés közben a hüvely kitágul, hogy a baba kiférjen. Általában az összehúzódása nem okoz gondot egy természetesen erős, fiatal izomzat esetén.

Bár hónapokat is igénybe vehet, de megtörténik.

De, mint mondtam, csak általában…

Ugyanis a nők egy részének a szülés után akár 30%-kal is tágabb maradhat a hüvelye. Ez azonban a kellemetlenségeken túl bizony veszéllyel is jár. A gyenge hüvelyfalnak ugyanis egyéb káros következményei is lehetnek.

 

Medencefenék gyengülésének főbb okai 

Sokan nem tudják, de a hüvely jelentős része izmokból áll, amely idővel veszít rugalmasságából, lazává válik, kitágul. A medencefenék-izomzatának folyamatos gyengülését a következő tényezők befolyásolhatják:

 • túlsúly,
 • kor,
 • hüvelyi szülés,
 • állandó fizikai munka vagy edzés során nagy súly emelése,
 • dohányzás vagy asztma miatt kialakult krónikus köhögés.
 • Mindenképpen érdemes komolyan venni a lazább hüvelyt és a medencefenéki izmok gyengeségét, mivel méhsüllyedés, hólyagsérv vagy végbélsérv is kialakulhat. A medencefenék olyan izmokból, kötőszövetből álló réteg, ami a szeméremcsont és a farokcsont között tapad ki, és kétoldalt a medencecsonton rögzül.A gátizomzat a hüvelyt a végbélnyílás támasztja alá, ezáltal gondoskodik arról, hogy ne süllyedjenek le, tehát a feszesség nem csak a szexuális életre van kihatással.A jó hír azonban az, hogy mindez megelőzhető, illetve vannak olyan edzések és kezelések, amelyek már a kialakult problémát is orvosolják. Ahogy testünk más izmainak, úgy a hüvelyünk izomzatának is szüksége van az edzésre.

  Figyeljünk oda rá és törődjünk vele!

  A tág hüvely árulkodó jelei 

   

  • Bizonyos tornagyakorlatok vagy szexuális aktus közben levegő távozik a hüvelyből, amely a szellentéshez hasonló hangot ad ki.
  • Fürdés után a hüvelyből víz csordogál.
  • Intim együttlétkor nehezebben vagy egyáltalán nem történik orgazmus.
  • Hüvelyi idegentest érzés.

  Egy gyengébb szerkezetű, lazább medencefenéknél – ennek következtében tágabb hüvelynél –, az intim együttlét közben az érzőidegeket kisebb nyomás éri. Az emberek egy részének ez a fő panasza. De a meggyengült medencefenék esetében létrejöhetnek sokkal súlyosabb gondok is.

  A leggyakoribb problémák a stressz-inkontinencia, a hüvelyfali gyengeség, a hüvelyfali süllyedések, a méhsüllyedés, vagy súlyosabb esetben a méh előesése, de fennállhat vizeletelakadás vagy akár széklet-inkontinencia is.

  Természetesen a legjobb megoldás, ha megelőzzük a problémát. Hogyan tehetjük ezt meg? Akkor is foglalkoznunk kell az intim izmaink erősítésével, amikor még nem áll fenn semmilyen probléma.

  A tág hüvely és a meggyengült izmok kezelése 

  Kegel-torna 

  A medencefenéktorna hasznos, de csak abban az esetben, ha megfelelően használjuk. Sokan nincsenek tisztában a helyes gyakorlatok kivitelezésével és teljesen más izmokat szorítanak, vagy préselnek össze. Ennek oka: sok nő – az életük során – nem tudatosan használja a medencefenék-izmait.

  Honnan tudod, hogy te is rosszul végzed a gyakorlatokat?

  Onnan, hogy a torna során a hátban, a derékban vagy a hasban fájdalom lép fel. Ám ez nem azt jelenti, hogy nem tanácsos Kegel-tornát végezni. Mindössze érdemes szakemberhez fordulni, az ő segítségét kérni.

  Ha így teszünk, az ő segítségével pontosan tudjuk végezni a gyakorlatokat, amelyek azt a célt szolgálják, hogy a nők képesek legyenek tudatosan megfeszíteni és ellazítani a hüvelyizomzatot és a gátizomzatot.

  Izomstimulációs vagy elektrostimulációs eszközök 

  Az elektrostimulációs készülékek használata a gátizmok megerősítésére szolgál a Kegel-gyakorlatokhoz vagy a hüvelysúly terápiához hasonlóan.

  A készülék használatával:

  • Javulnak vagy akár meg is szűnnek a sürgősségi vagy stressz-vizeletinkontinenciával járó panaszok.
  • Megerősödik a hüvely.
  • Kezelhetők a süllyedéses elváltozások.
  • Javulhat a szexuális élet.

  Az izomstimulációs eszközöket különösen előnyös használni, ha a gátizomzat jelentősen meggyengült – olyannyira, hogy az intimtorna már nem lehetséges, mert képtelenek vagyunk összehúzni az izmokat.

  De mindenképpen javasolt akkor is beszerezni egy saját készüléket, ha még csak most kezdtünk el a medencefenék-izmokkal foglalkozni. A kezdeti szakaszban ugyanis még nehéz ráérezni az izomgyakorlatokra. Ám az elektrostimulációs eszközök hatalmas segítséget nyújtanak abban, hogy megtanuljuk tudatosan irányítani a hüvelyizomzatot és a gátizomzatot.

  Mi az elektrostimuláció?

  Az ujjunknál kicsit vastagabb, hosszúkás, kúpalakú, fémtartalmú műanyag eszköz. Ezt a kúpot kell a hüvelybe helyezni úgy, mint egy tampont. Az eszköz gyenge elektromos impulzusokat vezet a hüvely izomzatába, ami által az izmok akaratlanul összehúzódnak.

  Ha már vannak panaszaink, mindenképp forduljunk vele orvoshoz! Ha pedig még nincsenek, akkor érdemes a megelőzésre koncentrálni, hogy ne is legyenek. Ne hanyagoljuk el a medencefenék-izmainkat, így számos kellemetlenségtől kímélhetjük meg magunkat.

  Kérdésed van? Csatlakozz az „Őszintén az inkontinenciáról és a medencefenék problémákról” Facebook-csoporthoz  vagy fordulj hozzám bizalommal a következő emailcímen: info@intimegeszseg.hu.

Intimnapló: Egy nő van a lábam között!

Néhány hete írtam arról, hogy mi történt, miután néhány évnyi enyhe...
székletinkontinencia

Székletinkontinencia

A Székletinkontinencia A székletinkontinencia a székletürítés...

Intimnapló: segítség, inkontinenciám van!

34 éves vagyok, amikor írom ezeket a sorokat és inkontinenciabetétet...
kockapesszárium

Mindent a kockapesszáriumokról!

Rendkívül gyakori, hogy a várandósság alatt, vagy a szülést...

Van egy zárt Facebook csoportunk...

Kedves Látogató!

Tudtad, hogy van egy Zárt Facebook csoportunk (Őszintén az inkontinenciáról és más medencefenék problémákról), ahol a tagok nyugodtan és kötetlenül kérdezhetnek gépek kezelésével, illetve egyéb más a témához kapcsolodó problémákról, gyógymódokról stb.?

Lépj be kötelezettség mentesen és mindenben segítünk!

Várunk szeretettel,

Dombai Krisztina

You have Successfully Subscribed!