Miért is alakul ki tulajdonképpen a vizeletcsepegés?

A vizeletcsepegés gyógyítható!

 

Az inkontinenciával, vagyis a vizeletcsepegéssel egyetlen probléma van.A nők nem mernek beszélni róla.

Mert ciki.

Mert nem akarják felvállalni. Mert az emberek egy része olyan betegségként gondolnak rá, amely szerintük gyógyíthatatlan, vagy csak kés alá fekve gyógyítható, az érintettek másik része pedig azt hiszi, hogy ez egy természetes folyamat , az élet velejárója.Többek között ezek miatt a tévhitek miatt indítottam el a vállalkozásomat.
Most pedig azért harcolok, hogy a nők végre hallassák a hangjukat és megértsék: adott esetben lehet kezelni az inkontinenciát, vagyis a vizeletcsepegést műtét nélkül is.

Hogyan?

Mielőtt erre rátérnénk, tisztázzuk végre az alapokat!

Mi a vizeletinkontinencia?

Ez a vizelet vagy a széklet visszatartásának a képtelenségét jelenti.

Vagyis: akaratlan vizeletvesztés és vizeletcsepegés – lehet szó néhány cseppről vagy egy nagyobb mennyiségről is.
Gyenge inkontinencia esetén ugyanis naponta körülbelül 5-10 milliliter vizelet cseppen el. Középsúlyos inkontinenciánál ez 50-250 milliliter is lehet akarattól függetlenül. Súlyos esetben pedig akár a húgyhólyag teljes tartalma is kiürülhet…

És hogy a nőj hány %-át érinti?

Több mint 70-et.

Ez azt jelenti, hogy „népbetegségként” tartják számon, mégis tabu… A nők több mint 70%-a szenved ettől feleslegesen. Hiszen kezelhető lenne. Ráadásul olyan egyszerűen, hogy ha ezt időben megtudják, akkor számtalan kínkeserves évtől mentették volna meg magukat.
Érdekes, hogy a vizeletcsepegés ugyanannyi embert érint, mint a cukorbetegség vagy a szénanátha, de mivel intim a téma, ráadásul elég kellemetlen is, ezért az emberek nem beszélnek róla – sem a nők, sem a férfiak.

A legnagyobb tévhit a vizeletcsepegésről

Fontos célkitűzés számomra, hogy felnyissam az emberek szemét és tudatosítsam bennük azt, hogy ez a probléma nem az élet természetes velejárója. Ne gondoljuk azt, hogy a vizeletinkontinencia kizárólag az idős, ágyban fekvő emberek gondja! Nagyon sok olyan fiatalt, többnyire nőt, de nagyon sok férfit is érint a dolog, akik az élet egyéb területén kirobbanó formában vannak és sikert sikerre halmoznak.
Az esetek többségében a folyamat visszafordítható vagy legalábbis szinten tartható. Tapasztalatok szerint a vizeletinkontinenciával élők előbb vagy utóbb az állapotuk romlásával párhuzamosan elszigetelődnek, mert a változások olyan életminőség romlással járnak, ami az életük több területére is negatívan hat ki.

 

Hogyan alakul ki vizeletcsepegés?

Ahhoz, hogy ezt megértsd, muszáj beszélnünk a gátizmokról és azok szerepéről. A medencefenék-izom vagy más néven gátizom egy akaratunktól függően működő izomzat. A hozzá tartozó kötőszöveti- és szalagrendszerrel együtt látja el feladatát: többek között alátámasztja a kismedencei és hasüregi szerveket.
Ha a gátizomzat megsérül vagy meggyengül, nem tudja ellátni ezt a feladatát, ami az alhasi szervek süllyedéséhez vezethet (méhsüllyedés, hólyagsüllyedés, végbélsüllyedés). Munkájának része továbbá a húgycső, a hüvely és a végbélnyílás izomzatának zárva tartása és nyitása, vagyis a széklet és vizelet kiürítését teszi lehetővé.

Mit jelent ez?

Azt, hogy gyenge gátizom esetén inkontinencia alakul ki.

Mivel jár a gátizomzat gyengülése?

A kismedence izomzatának és egyéb szöveteinek gyengülése, és az ezzel járó kellemetlen tünetek, mint a vizeletcsepegés és a süllyedéses problémák, gyakran jelentősen rontják a komfortérzetet, a szexuális életet, az önértékelést, egyszóval az életminőséget.

A gyenge medencefenékizom jelei:

• gond adódik a szellentés visszatartásával;
• a tampon nem marad megfelelően a helyén;
• fájdalom jelentkezik a derék, a hát és a csípő részén;
• a has kövérkéssé, pöttyhedté válik;
• a szexuális együttlétek fájdalmassá válnak stb.

A mai nők szülés után és idősebb korban is aktív életet szeretnének élni; sportolnak, kirándulni járnak, távoli tájakra utaznak. Egy erős gátizomzat segít mindezek probléma nélküli megvalósításában.

Egy átlagos napon egy átlagos testben ez a gátizom összesen 9 kilogrammnyi tömeget tart. Ezért ezeknek az izmoknak szüksége van a rendszeres, gyakori tornagyakorlatokra ahhoz, hogy feszesek és tónusosak maradjanak!

A gátizomzat feladatai

Ha ismerjük a gátizomzat feladatait tudni fogjuk, mi várható ennek gyengülését követően. Először is megfelelő pozícióban tartja a hasűri és kismedencei szerveket. Ezzel egy időben zárnia és időnként nyitnia kell a végbelet és a húgycsövet. A hüvelyi szülés lehetőségének megteremtése is ennek köszönhető.
Amit kevesen tudnak, de a párkapcsolatok fontos tényezője, a szexuális érzékelés idegsejtjei nem a hüvelyhámban, hanem a gátizomzatban találhatók, tehát ez az izomzat felelős a szexuális élmény intenzitásáért is.

Mi a következménye a gátizomzat gyengülésének?

Attól függően lépnek fel a különböző tünetek, hogy melyik szinten gyengül a sérvkaput záró mechanizmus. Ha a húgycső szintjénél keletkezik probléma, megterhelésre, köhögés, tüsszentésre fellépő vizeletcsepegésre lehet számítani.

A középső rész gyengülése esetén a tág hüvely a méh- és hüvelysüllyedés kialakulására ad lehetőséget, és gyengül a szexuális érzékelés. A végbél záróizomzatának és a környező gátizomzatnak gyengülése a szelek és a széklet visszatartásában okoz nehézségeket.

Azt hiszem, nem kell hangsúlyozni, hogy ezek a problémák külön-külön is nagymértékben ronthatják az érintett nők életminőségét. Annak is tudatában kell lennünk, hogy a kismedencei izomzat gyengülésével járó összes kórkép „tabu”, ahogy korábban is említettem. Ám nem ez a legnagyobb gond… Hanem hogy nagyon sokan nem beszélnek ilyen irányú problémáikról még az orvosoknak sem!
Sokan úgy gondolják, hogy ezek az elváltozások az életkorral járó, természetes jelenségek. Ennek az a következménye, hogy akár évtizedeken át szenvednek, pedig sok esetben lenne lehetőség a javulásra.

Mi vezethet a kismedencei izomzat gyengüléséhez?

A műtétek is vezethetnek a hüvelyfal különböző részeinek süllyedéséhez, például méheltávolítás után a hüvelyboltozat süllyedése, „hüvelysérv” (enterocele) alakulhat ki, ha a boltozat felfüggesztése nem megfelelő.
A gátmetszés vagy gátsérülés hiányos ellátása a hüvelybemenet tátongásához vezet, amely a hátsó hüvelyfal előboltosulását okozhatja.

A leggyakoribb ok kétségtelenül a hüvelyi szülés. A hüvely órákon keresztül átmérőjének sokszorosára tágul, amely természetesen a mögötte lévő gátizomzat túltágulásához és ezzel funkciójának romlásához vezet. A tágulás azonban nemcsak az izomzat sérüléséhez vezet, ennek beidegződése is sérül bizonyos mértékben.

Ami még rosszabb, a hüvelyi szülésen átesett nők 10-40%-ánál a gátizomzat egy része leszakadhat a szeméremcsontról.

A szülésen kívül a gátizomzat funkcióját azok az állapotok is rontják, amelyek gyakran járnak a hasüregi nyomás jelentős megnövekedésével. Ilyen például a krónikus köhögés vagy krónikus székrekedés.

Nem szabad figyelmen kívül hagyni a genetikai tényezőket sem. Vannak, akiknek születésüknél fogva gyengébbek a kötőszöveteik.

Változókorban elsősorban az ösztrogén elvesztése szintén gyengíti a szöveteket, gyakran a klimax ideje az az időszak, amelyben a tulajdonképpen a szüléskor szerzett sérülések teljesen nyilvánvalóvá válnak.

Van megoldás a vizeletcsepegésre?

Elsősorban nőket érintő stressz-inkontinencia kezelésében a gátizomtorna napi alkalmazásával jelentős eredmény érhető el.

A férfiaknál fennálló vizeletvisszatartási probléma hátterében általában a prosztataműtét következtében kialakult izomgyengeség (a vizelet visszatartásában szerepet játszó izmok meggyengülése) állhat. Számukra is vannak tornagyakorlatok, melyek a tüneteket enyhítik, de ezek nem azonosak a nők gyakorlataival.

Mivel a gátizom akaratlagosan működtethető, így a rendszeresen végzett megfelelő gyógytorna gyakorlatokkal, tréninggel erősíthető. A célzott edzés eredményeként a panaszok megelőzhetőek, megszüntethetőek.

Emellett érdemes egy teljes életmódváltást is eszközölni, és elkerülni a vízhatjó hatású termékek fogyasztását. Sőt, a megfelelő izomstimmulációs gépekkel például napi 20 percet kell edzetni az izmokat ahhoz, hogy visszanyerjék vagy ne veszítsék el erejüket.

Tudom, legtöbbször akkor kapálózunk, amikor már nyakig merültünk a mocsárban, én mégis arra kérlek, legyél tudatos nő. És szólítsd fel erre nőtársaidat is. Én felvállaltam, hogy az intim problémáimon ezek az izomstimulációs gépek segítettek. Tegyél te is így! Számtalan kellemetlen évtől kímélheted meg magadat, ha nem hagyod, hogy elnyomjon a társadalom struccpolitikája.

Mi a fontosabb?

Egy tabu vagy az egészséged?

Furcsa érzések, gyakori vizelési inger és húgyúti fertőzések? Az inkontinencia jelei lehetnek.

Furcsa érzések odalent, gyakori vizelési inger és húgyúti fertőzések? Az inkontinencia első jelei lehetnek!

A medencefenék problémáinak kialakulásához jellemzően nem néhány hétre, hanem akár évre vagy évtizedre van szükség. A megmagyarázhatatlan eredetű derék- vagy medenceövi...

Visnyei Barbi: „ Az intim területek egészségének nem jut elég rivaldafény.”

Az Instagramon keresztül már biztosan értesültek róla, hogy a kétgyermekes édesanya, véleményvezér, Visnyei Barbi is használja a TensCare Unicare készülékünket.  Mivel...
ha nem jön. ababa

Ha nem jön a baba…

Mindent a FERTI-LILY megtermékenyítést segítő eszközökről Amikor egy párkapcsolatban megszületik az igény, hogy a te meg énből végre mi legyen és bővüljön a család,...
kGoal, az interaktív kismedencei tréner

Kompakt okoseszköz az intimegészségért: a kGoal edzőtréner

Az új, saját izomerős tréner elérhető az Intimegészség.hu kínálatában!  Megszokhattátok már, hogy számunkra rendkívül fontos a női egészség területén megjelenő...
Az ülőmunka és a várandósság hatásai a női testre

Az ülőmunka és a várandósság hatásai a női testre

Az emberi test az egyik legcsodálatosabb műszer. Szinte a végtelenségig terhelhető, hatalmas erőkifejtésre képes, és akár egy gyönyörű gyermek kihordására is...

Van egy zárt Facebook csoportunk...

Kedves Látogató!

Tudtad, hogy van egy Zárt Facebook csoportunk (Őszintén az inkontinenciáról és más medencefenék problémákról), ahol a tagok nyugodtan és kötetlenül kérdezhetnek gépek kezelésével, illetve egyéb más a témához kapcsolodó problémákról, gyógymódokról stb.?

Lépj be kötelezettség mentesen és mindenben segítünk!

Várunk szeretettel,

Dombai Krisztina

You have Successfully Subscribed!