Kérdések, amiket a nőgyógyász rendelőjében nem mersz feltenni

merj kérdezni a nőgyógyásztól

Kérdések, amiket a nőgyógyász rendelőjében nem mersz feltenni

Normál esetben a nőgyógyász rendelőjében nemcsak az alapos vizsgálatokra, hanem a tünetek és panaszok komplex megvitatására is jut idő. Ez azonban sokszor igencsak messze áll a valóságtól, hiszen az állami rendelők zsúfoltak és túlterheltek. A magánrendeléseken sem sokkal jobb a helyzet, hiszen aki teheti, inkább már oda foglal időpontot. Az eredmény tehát nem más, mint rohanás, szorongás és számos diagnosztizálatlanul maradt kórállapot.

Így készülj a nőgyógyász rendelőjében tett látogatásra!

A nőgyógyászati vizsgálatokra minden nő készül: szőrtelenít, tisztálkodik és optimális hosszúságú ruhát vesz fel. Csakhogy van egy ennél sokkal fontosabb, rendszerint elmaradó lépés is! Méghozzá az, hogy a nő átgondolja a teste működésében tapasztalt anomáliákat, előszedje a menstruációs naptárját és összeírja mindazokat a kérdéseket, amiket fel akar tenni a szakorvosának.

Nem szabad elfelejteni ugyanis, hogy a nőgyógyász csupán az adott időpontban látja a páciens medencefenekét. Vagyis könnyen lehet, hogy a tapasztaltakat teljesen normális jelenségként érzékeli, miközben a beteg nagyon is tisztában van azzal, hogy a folyás, az árnyalat vagy a bőrpír korábban nem volt ott. Mivel az orvos-beteg viszonyban a szakember tekintélyszemély, betegként nem szívesen szakítjuk félbe, mondunk neki ellent vagy kérünk időt tőle. Ha azonban van a kezünkben egy lista, amelyen minden megvitatni való szerepel, nem kell mást tennünk, csak követni a saját sorvezetőnket.

Nőgyógyászati vizsgálatra felkészülés

Kérdezni szabad és kell is

A nőgyógyászok és urogynekológusok sietnek, hiszen megannyi pácienst kell ellátniuk. Nem érdeklődnek a részletek, láthatatlan apróságok és esetleges furcsaságok iránt, mert nem ez a dolguk. Azt feltételezik, hogy kompetens, önálló felnőttként szólunk, ha baj van. Vagyis ha nem szólunk, akkor minden rendben.

Épp ezért olyan fontos, hogy betegként mindig szólj, ha aggodalmad, panaszod, tapasztalásod van és kérj egyértelműen segítséget bármely felmerülő probléma esetén. Ha szerencsétlenségedre olyan orvost fogtál ki, aki esetleg az átlagnál elutasítóbb, kevésbé empatikus vagy segítőkész, nézz a szemébe és kérd a segítségét egyértelműen. Ne hagyd, hogy rendreutasítson vagy félresöpörje a problémádat, hiszen az egészségedről van szó!

Ne feledd! Ha esetleg mégsem sikerül érvényesíteni az érdekeid és megvédeni a határaidat, a nőgyógyásznál tett látogatás után még mindig felkeresheted egy másik szakember rendelését másodvéleményért, vagy a betegjogi képviselődet segítségét kérheted.

Kérdések, amiket a nőgyógyász rendelőjében nem mersz feltenni

Amit a nőgyógyász rendelőjében igenis megkérdezhetsz

A nőgyógyász rendelőjében nincsenek tabuk és nincs olyan, amit ne lehetne megkérdezni. Hidd el, ez annak ellenére így van, hogy a fejed bizonyára tele van korlátozó gondolatokkal és téves információkkal! A nőgyógyász ugyanis orvos, az a dolga, hogy megadja neked azokat az információkat, amelyek hozzájárulnak az egészséged megőrzéséhez és/vagy helyreállításához.

Megkérdezheted tőle, hogy 

  • mi a teendő, ha kiesik belőlem a tampon?

Válasz: Előfordulhat, hogy a szülés(ek) után nagyobb  méretre kell váltanod. Ha ez az eset nem áll fenn, a tampon mégsem marad meg a hüvelyedben, elképzelhető, hogy a hüvely izmai elgyengültek. Ilyen esetekben mindig jelezz a nőgyógyászodnak és kérd, hogy végezzen vizsgálatot fekvő és álló helyzetben egyaránt! A szakorvos diagnózisától függően ilyenkor saját izomerős edzések vagy elektrostimulációs kezelések segíthetik a medencefenéki izomzat helyreállítását.


Fontos! Ha a helyzet épp ezzel ellentétes, azaz nem tudsz felhelyezni a hüvelybe a korábbival megegyező méretű tampont (vagy semmilyet), előfordulhat, hogy a medencefenék túlfeszül. Ilyenkor vaginizmus állhat fenn, mely esetben vaginális dilátorok alkalmazása válhat szükségessé.

  • mit tegyek, ha fájdalmas a szex?

    Válasz: Sok oka lehet annak, hogy a korábban élvezetes együttlétek fájdalmassá váltak. Ha az okok nem lelki eredetűek, érdemes megvizsgálni, hogy a fájdalmat nem a hüvelyszárazság következtében fellépő mechanikai súrlódás, vagy süllyedéses panaszok okozzák-e. Előbbi esetben a megoldás a speciális hüvelyi hidratálókrémmel való ápolás vagy síkosító alkalmazása aktus előtt és alatt. Utóbbi esetben pedig szakorvos bevonásával kell alaposan felmérni a medencefenéki izomzat valamint a medenceövi szervek állapotát.
  • mi az oka annak, ha szex közben vagy után vérzést tapasztalok?

    Válasz: Az aktus alatti vagy utáni vérzés leggyakoribb oka a túl heves együttlét, a hüvelyhám sérülése vagy a méhnyak sérülése, illetve sebe. A megfelelő kezelés megválasztása minden esetben szakorvos feladata, így bátran jelezd, ha hasonló tüneteket tapasztalsz.

  • mit jelent, ha a lábam között fura idegentest érzésem van?

    Válasz: Az idegentest érzésnek többféle oka is lehet. Előfordul azonban, hogy az, amit érzel, valójában a hüvelybe töremkedő húgyhólyag, végbél vagy a felülről betoluló, megsüllyedt méh. Az sem kizárt, hogy oly mértékben előrehaladott vaginizmus áll fenn nálad, hogy a hüvely falai gyakorlatilag egymásnak feszülnek. Bármelyik helyzetről legyen is szó, jelezz a szakorvosnak és kérd a helyzet átfogó vizsgálatát!
  • mi az oka annak, hogy a férjem szerint már nem vagyok elég szűk?

Válasz: A közhiedelemmel ellentétben egyáltalán nem normális, ha a szüléseket követően a hüvely túl tág. Bizonyos mértékig persze elkerülhetetlen, hogy a hüvely táguljon, ez azonban normál esetben nem eredményezi sem a férfi, sem a nő érzékelését aktus közben. Így aztán akár te, akár párod vesztette el az élvezetet, mindenképp érdemes jelezni a szakorvosnak a kialakult állapotról. Nincs mit szégyellned!

  • hova lett a libidóm?


Válasz: A szexuális vágy mértéke hullámzó a ciklus és az életszakaszok váltakozása szerint. Egyes időszakokban – például szoptatás alatt – akár egészen alacsony is lehet. Ugyanakkor tévhit, hogy a menopauza vagy a várandósság, esetleg a szülés utáni időszak szükségszerűen a libidó csökkenésével jár. Ha tehát azt tapasztalod, hogy különösebb külső ok nem ismert, a szexuális vágyad mégis jelentősen mérséklődött, jelezz a nőgyógyászodnak vagy háziorvosodnak, a háttérben ugyanis komoly endokrin megbetegedés is állhat.

És hogy mi a teendő, ha egyelőre azt sem tudod, pontosan mi a kérdésed, csak érzed, hogy valami nincs rendben veled? Akkor is legyél nyílt és transzparens a szakorvosoddal, hiszen neki az a dolga, hogy segítsen megtalálni és azonosítani a bajt! És persze szeretettel várunk tabumentes, őszinteségen alapuló női segítőcsoportunkba a Facebook-on itt!

Furcsa érzések, gyakori vizelési inger és húgyúti fertőzések? Az inkontinencia jelei lehetnek.

Furcsa érzések odalent, gyakori vizelési inger és húgyúti fertőzések? Az inkontinencia első jelei lehetnek!

A medencefenék problémáinak kialakulásához jellemzően nem néhány hétre, hanem akár évre vagy évtizedre van szükség. A megmagyarázhatatlan eredetű derék- vagy medenceövi...
A stressz inkontinencia rendkívül gyakori jelenség. Különösen a túlsúllyal élő, ülőmunkát végző, cukorbeteg vagy prediabéteszes, illetve már szült nők körében.

A stressz inkontinenciáról tabuk nélkül

Az inkontinenciának számos fajtája létezik, melyek közül a leggyakoribb a stressz inkontinencia. A tévhitekkel ellentétben azonban ez a kórkép azonban nem feszültséggel...
segítsünk gyógynövényekkel a vizelettartási problémékon

Vizelettartási problémák kezelése gyógynövényekkel

A vizelettartási problémák már enyhe tünetek esetén is rengeteg kellemetlenségekkel járnak. Az állandó vizelési kényszer, a gyakori mosdóhasználat befolyásolja a...
Visnyei Barbi Intimegészség

Visnyei Barbi: „ Az intim területek egészségének nem jut elég rivaldafény.”

Az Instagramon keresztül már biztosan értesültek róla, hogy a kétgyermekes édesanya, véleményvezér, Visnyei Barbi is használja a TensCare Unicare készülékünket.  Mivel...
ha nem jön. ababa

Ha nem jön a baba…

Mindent a FERTI-LILY megtermékenyítést segítő eszközökről Amikor egy párkapcsolatban megszületik az igény, hogy a te meg énből végre mi legyen és bővüljön a család,...

Van egy zárt Facebook csoportunk...

Kedves Látogató!

Tudtad, hogy van egy Zárt Facebook csoportunk (Őszintén az inkontinenciáról és más medencefenék problémákról), ahol a tagok nyugodtan és kötetlenül kérdezhetnek gépek kezelésével, illetve egyéb más a témához kapcsolodó problémákról, gyógymódokról stb.?

Lépj be kötelezettség mentesen és mindenben segítünk!

Várunk szeretettel,

Dombai Krisztina

You have Successfully Subscribed!