Hogyan függ össze a szexualitás és a medencefenék izomzata?

a-szexualitas-es-a medencefenék izmai

750 000 nő érintett medencefenék-izomgyengeségből adódó problémával…

A tünetek között nemcsak az inkontinencia vagy a kontrollálatlan gázok szerepelnek, hanem a fájdalmas szexualitás is – kortól függetlenül. Az említett izomcsoportot a gyönyör izmainak is szokták hívni.
Pont azért, mert nagyban meghatározzák a szexuális életedet – a tiédet és mindenki másét is: nemcsak azt, hogy mennyire élvezed, hogy mekkora az orgazmuskészséged, hanem azt is, hogy mennyire kellemetlen. Ha fájdalmassá válik az együttlét, akkor egy idő után el-elmaradozik.
Végül azt veszed észre, hogy az intimitás teljes hiánya jellemzi a kapcsolatodat a férjeddel vagy a pároddal. A szeretkezések meghitt együttlétek. Megmutatják a kapcsolódást és az összetartozást. Lemeztelenedsz valaki előtt, akit szeretsz és testestül-lelkestül eggyé váltok.

Ha ez megszűnik…

…eltűnik a szenvedély.

…eltűnik az intimitás.

…eltűnik a kapcsolódás.

Egyikőtök sem tudja majd levezetni a stresszt és a szorongást. Nem lesz ott a könnyed megnyugvás, a könnyed kielégülés, ami eddig rendszeres volt. Elvesztitek az érdeklődést önmagatok és egymás teste és lelke iránt. 

Elnyomjátok a vágyat, mert így könnyebb.
Aztán azt veszed észre, hogy egy hárpia lettél.
Hogy a férjed több időt tölt  a barátaival, vagy a munkahelyén mint veled.
Aztán megtörténik.
Kimondjátok: VÁLÁS.
Ne érts félre! Egy párkapcsolatban nem a szexualitás a legfontosabb, viszont egy elengedhetetlen alappillér. És ha kiesik… alapjaiban változik meg a kapcsolat.
Mindezt akár már fiatalabb korban.


A fájdalmas szexuális élet okai és tünetei

Lassan táguló hüvely. Nehéz behatolás. Vagy épp ellenkezőleg: tág, érzéketlen hüvely. Fájdalmas, érzékeny hüvelyfal. 

Amikor ezeket és ehhez hasonló tüneteket tapasztalnak a nők, egy részük úgy gondolja, hogy mindez természetes.
Mert ma stresszes napjuk volt és ez hatott az izmaikra is.
Mert már benne vannak a korban.
Mert telihold van, jön a front és bármilyen magyarázatot képesek maguknak bemesélni. Mindezt azért, hogy ne kelljen szembenézni azzal: valami nem stimmel. Rögtön komoly, visszafordíthatatlan dolgokra gondolnak, ezért inkább elnyomják magukban az érzést.
Inkább nem foglalkoznak vele.
Mert félnek.
Pedig tudatossággal és folyamatos izomtornával lehetne ezen segíteni…

Tettetett vagy valódi?

A probléma nem a fájdalommal kezdődik. Először azt érzed, hogy a szexuális életetek már nem a régi. Mert nem élvezed… Nincs orgazmusod. Inkább csendben maradsz és színleled, minthogy beszélj erről a pároddal vagy egy szakemberrel.
Persze ennek számos oka lehet. Blokkolhatnak hitrendszerek, traumák vagy félelmek. Lehet, hogy nem vagy elégedett a testeddel, ezért nem tudsz kikapcsolni az ágyban. Folyton arra figyelsz, hogy takargasd magadat. De az is lehet, hogy szégyen van benned és ez akadályoz.

Ugyanakkor probléma lehet a medencefenék-izmaid állapota is.
Mert hát mi az orgazmus? Amikor a hüvelyt körülvevő izmok reflexszerűen, gyorsan és erőteljesen összehúzódnak. Ezért nem mindegy, hogy milyen állapotban vannak. Ugyanis, ha nem képesek erre az erőteljes összehúzódásra, akkor az orgazmus elenyésző vagy nincs is.
Vagyis: minél erősebbek a hüvelyben lévő izmok, annál intenzívebb az orgazmus.
Persze a medencefenék-izmok erősítése nem csak erre jó: megkönnyítik a szülést, tartják a medenceűri szerveket, megelőzik a vizeletcsepegést, az inkontinenciát, nem lesznek fájdalmasak az együttlétek stb.
Megéri törődni velük, nem?


Szex a hatvanas években?

Ha a gátizomzat meggyengül, megváltozik a szexuális életed, ahogy mondtam: kortól függetlenül. Viszont érdemes arról is beszélni, hogy a 65-80 éves férfiak és nők 40%-a még aktívan szeretkezik. Sőt, a tanulmányok azt is kimutatták, hogy a 70 éveikben járó nők elégedettebbek a szexuális életükkel, mint a 40-es éveikben járók.
Az aktív szexuális élet a férfiaknál tíz évvel alacsonyabb, mint az átlagéletkor. A nők esetén ez a szám: 20 év. Vagyis egy 30 éves férfi a fennmaradó éveinek 78%-ában marad szexuálisan aktív, míg egy 30 éves nő mindössze a fennmaradó éveinek 61%-ában lesz az.
Ennek oka, hogy az öregedéssel az izmaink is változnak. A nőknél a hüvely hossza az életkorra lerövidülhet, a hüvelyfal vékonyabbá és merevebbé válik. Míg a férfiakat az impotencia kezdi kísérteni.
Ezek a szexuális problémák is a gyenge medencefenék-izmokból erednek – mind a férfiak, mind a nők esetén. Kevesen tudják, de a férfiaknál ez az izom biztosítja például az erős és tartós erekciót.
A jó hír azonban, hogy van megoldás: törődni kell a medencefenék-izmokkal!
Mind a férfiaknak, mind a nőknek.
Forrás:
https://www.kegel8.co.uk/blog/sex-in-sixties-and-seventies-what-to-expect

Az inkontinencia jelei

Az inkontinencia első jelei

A medencefenék süllyedéses problémáinak kialakulásához jellemzően...

7 dolog, amit tudnod kell az inkontinenciáról

Gyakran előfordul, hogy levelet kapunk olyan kétségbeesett nőktől,...

Intimnapló: Egy nő van a lábam között!

Néhány hete írtam arról, hogy mi történt, miután néhány évnyi enyhe...
székletinkontinencia

Székletinkontinencia

A Székletinkontinencia A székletinkontinencia a székletürítés...

Van egy zárt Facebook csoportunk...

Kedves Látogató!

Tudtad, hogy van egy Zárt Facebook csoportunk (Őszintén az inkontinenciáról és más medencefenék problémákról), ahol a tagok nyugodtan és kötetlenül kérdezhetnek gépek kezelésével, illetve egyéb más a témához kapcsolodó problémákról, gyógymódokról stb.?

Lépj be kötelezettség mentesen és mindenben segítünk!

Várunk szeretettel,

Dombai Krisztina

You have Successfully Subscribed!