Hogyan függ össze a biciklizés és a medencefenék-izomzatod?

a-sport-hatasa-a kismedenceii-izmokra

Bár néha az idő még meglehetősen hideg és esős, ha előbújik a nap, azonnal a szabadba vágyunk. Elő is került már a bicikli a garázsból, alig várjuk, hogy újból használatba vehessük. Sokkal gyorsabb elugrani vele a boltba, ráadásul imádjuk a biciklitúrákat is.

Egyetérthetünk abban, hogy biciklizni egy nagyszerű, felszabadító és egészséges dolog. Ennek azonban ára van… A kerékpározás ugyanis nem a legmegfelelőbb sport a vulva és a medencefenék számára.

Hogyan hat a kerékpározás a medencefenékre?

A kormány elhelyezkedése, az ülés kialakítása és magassága is hatással lehet a nemi szervekre és a medencefenékre. Kerékpározás után tapasztalhatunk:

  • fájdalmat,
  • érzékenységet,
  • nemi zsibbadást,
  • ideggyengeséget stb.

Az egyik vizsgálat során kiderült, hogy a rendszeresen kerékpározók 91%-a számolt be csökkent nemi érzésről is.

Beszéljünk a kerékpár üléséről és kormányáról 

A kerékpárülés formája és kialakítása is hatással van a nemi szervekre és a medencefenékre. A középen vágott ülések extra nyomást gyakorolnak a végbélre, mint a hagyományos alakú ülések, amelyek viszont a medencefenéknek nem tesznek jót.

Arról nem beszélve, hogy a folyamatos ülés tartósan nyomást gyakorol a kismedencére és annak izomzatára. Ezért veszélyes az ülőmunka is a medencefenék-izmokra.

Sokan úgy szeretnek kerékpározni, hogy leengedik a kormányt, így előredőlnek a biciklin. Annak ellenére, hogy ez előnyös a sebesség szempontjából, ártalmas lehet a medencefenékre. Ebben a helyzetben ugyanis megdől a medence, az izmok megfeszülnek.

Ha a medencefenék izmai túlságosan feszültek, az idegek és az artériák összenyomódhatnak, az őket körülvevő kisebb izmok és összehúzódhatnak. Ez az állapot tartósan medencefenéki fájdalmat okozhat. Ha a medencefenék-izomzata alapvetően gyenge, akkor akár inkontinencia is jelentkezhet azoknál a nőknél, akik gyakran kerékpároznak.

Le kell mondani a kerékpározás élvezetéről? 

Nem, erről szó sincs. Mindössze oda kell figyelni a medencefenék-izomzat rendszeres edzetésére izomstimulációs eszköz és intimtorna segítségével. Érdemes befektetni továbbá egy nagyobb ülésbe, hogy csökkenthesd a gátra ható nyomást.

Kerékpározás során tarts szünetet, állj fel a nyeregről és sétálj egy kicsit. Így helyreállíthatod a vérkeringést és megszüntetheted az izmaidra nehezedő nyomást. Illetve mindenképp állítsd magasabbra a kormányt, hiszen így is sokat tehetsz az izmaid egészségéért.

Milyen más sportágakkal legyünk még óvatosak? 

  • futás és kocogás
  • úszás
  • lovaglás
  • súlyzóval történő edzés
  • labdajátékok

Ennek az az oka, hogy futás, kocogás vagy labdajátékok során a medencefenékre ható nyomás például többszörösen hat. Azoknak a nőknek, akiknek gyenge a medencefeneke, nem tanácsos lovagolni sem, hiszen az izmok nem biztosítanak kellő támaszt.

Lehet sportolni, ugyanakkor érdemes megválogatni, mit és hogyan. Ha szeretünk például kerékpározni vagy kocogni járni, figyeljünk a gyakoriságra és iktassunk be más sportokat is: jógát, intimtornát, sétát stb.

 

Ha már vannak panaszaink, mindenképp forduljunk vele orvoshoz! Ha pedig még nincsenek, akkor érdemes a megelőzésre koncentrálni, hogy ne is legyenek. Ne hanyagoljuk el a medencefenék-izmainkat, így számos kellemetlenségtől kímélhetjük meg magunkat.

Kérdésed van?

Csatlakozz az „Őszintén az inkontinenciáról és a medencefenék problémákról” Facebook-csoporthoz vagy fordulj hozzám bizalommal a következő emailcímen: info@intimegeszseg.hu.

 

Forrás

Az inkontinencia jelei

Az inkontinencia első jelei

A medencefenék süllyedéses problémáinak kialakulásához jellemzően nem néhány hétre, hanem akár évre vagy évtizedre van szükség. A megmagyarázhatatlan eredetű derék-...
Hátsó hüvelyfali süllyedés -végbélsérv

HÁTSÓ HÜVELYFALI SÜLLYEDÉS: MINDEN, AMIT TUDNOD KELL A VÉGBÉLSÉRVRŐL

Vannak olyan félelmek, amelyekkel sosem akarunk szembenézni. Ilyen a rectocele, azaz a hátsó hüvelyfali süllyedés, ún. végbélsérv is. Az állapotot rendszerint a szülés...

7 dolog, amit tudnod kell az inkontinenciáról

Gyakran előfordul, hogy levelet kapunk olyan kétségbeesett nőktől, akik a testükben zajló változásokkal szembesülve nem tudják, hova fordulhatnának segítségért. Ők...

Intimnapló: Egy nő van a lábam között!

Néhány hete írtam arról, hogy mi történt, miután néhány évnyi enyhe vizeletinkontinencia után végül szorongva urogynekológushoz fordultam. Most pedig arról számolok be,...

Van egy zárt Facebook csoportunk...

Kedves Látogató!

Tudtad, hogy van egy Zárt Facebook csoportunk (Őszintén az inkontinenciáról és más medencefenék problémákról), ahol a tagok nyugodtan és kötetlenül kérdezhetnek gépek kezelésével, illetve egyéb más a témához kapcsolodó problémákról, gyógymódokról stb.?

Lépj be kötelezettség mentesen és mindenben segítünk!

Várunk szeretettel,

Dombai Krisztina

You have Successfully Subscribed!