Hogyan függ össze a biciklizés és a medencefenék-izomzatod?

a-sport-hatasa-a kismedenceii-izmokra

Bár néha az idő még meglehetősen hideg és esős, ha előbújik a nap, azonnal a szabadba vágyunk. Elő is került már a bicikli a garázsból, alig várjuk, hogy újból használatba vehessük. Sokkal gyorsabb elugrani vele a boltba, ráadásul imádjuk a biciklitúrákat is.

Egyetérthetünk abban, hogy biciklizni egy nagyszerű, felszabadító és egészséges dolog. Ennek azonban ára van… A kerékpározás ugyanis nem a legmegfelelőbb sport a vulva és a medencefenék számára.

Hogyan hat a kerékpározás a medencefenékre?

A kormány elhelyezkedése, az ülés kialakítása és magassága is hatással lehet a nemi szervekre és a medencefenékre. Kerékpározás után tapasztalhatunk:

  • fájdalmat,
  • érzékenységet,
  • nemi zsibbadást,
  • ideggyengeséget stb.

Az egyik vizsgálat során kiderült, hogy a rendszeresen kerékpározók 91%-a számolt be csökkent nemi érzésről is.

Beszéljünk a kerékpár üléséről és kormányáról 

A kerékpárülés formája és kialakítása is hatással van a nemi szervekre és a medencefenékre. A középen vágott ülések extra nyomást gyakorolnak a végbélre, mint a hagyományos alakú ülések, amelyek viszont a medencefenéknek nem tesznek jót.

Arról nem beszélve, hogy a folyamatos ülés tartósan nyomást gyakorol a kismedencére és annak izomzatára. Ezért veszélyes az ülőmunka is a medencefenék-izmokra.

Sokan úgy szeretnek kerékpározni, hogy leengedik a kormányt, így előredőlnek a biciklin. Annak ellenére, hogy ez előnyös a sebesség szempontjából, ártalmas lehet a medencefenékre. Ebben a helyzetben ugyanis megdől a medence, az izmok megfeszülnek.

Ha a medencefenék izmai túlságosan feszültek, az idegek és az artériák összenyomódhatnak, az őket körülvevő kisebb izmok és összehúzódhatnak. Ez az állapot tartósan medencefenéki fájdalmat okozhat. Ha a medencefenék-izomzata alapvetően gyenge, akkor akár inkontinencia is jelentkezhet azoknál a nőknél, akik gyakran kerékpároznak.

Le kell mondani a kerékpározás élvezetéről? 

Nem, erről szó sincs. Mindössze oda kell figyelni a medencefenék-izomzat rendszeres edzetésére izomstimulációs eszköz és intimtorna segítségével. Érdemes befektetni továbbá egy nagyobb ülésbe, hogy csökkenthesd a gátra ható nyomást.

Kerékpározás során tarts szünetet, állj fel a nyeregről és sétálj egy kicsit. Így helyreállíthatod a vérkeringést és megszüntetheted az izmaidra nehezedő nyomást. Illetve mindenképp állítsd magasabbra a kormányt, hiszen így is sokat tehetsz az izmaid egészségéért.

Milyen más sportágakkal legyünk még óvatosak? 

  • futás és kocogás
  • úszás
  • lovaglás
  • súlyzóval történő edzés
  • labdajátékok

Ennek az az oka, hogy futás, kocogás vagy labdajátékok során a medencefenékre ható nyomás például többszörösen hat. Azoknak a nőknek, akiknek gyenge a medencefeneke, nem tanácsos lovagolni sem, hiszen az izmok nem biztosítanak kellő támaszt.

Lehet sportolni, ugyanakkor érdemes megválogatni, mit és hogyan. Ha szeretünk például kerékpározni vagy kocogni járni, figyeljünk a gyakoriságra és iktassunk be más sportokat is: jógát, intimtornát, sétát stb.

 

Ha már vannak panaszaink, mindenképp forduljunk vele orvoshoz! Ha pedig még nincsenek, akkor érdemes a megelőzésre koncentrálni, hogy ne is legyenek. Ne hanyagoljuk el a medencefenék-izmainkat, így számos kellemetlenségtől kímélhetjük meg magunkat.

Kérdésed van?

Csatlakozz az „Őszintén az inkontinenciáról és a medencefenék problémákról” Facebook-csoporthoz vagy fordulj hozzám bizalommal a következő emailcímen: info@intimegeszseg.hu.

 

Forrás

Intimnapló: Egy nő van a lábam között!

Néhány hete írtam arról, hogy mi történt, miután néhány évnyi enyhe...
székletinkontinencia

Székletinkontinencia

A Székletinkontinencia A székletinkontinencia a székletürítés...

Intimnapló: segítség, inkontinenciám van!

34 éves vagyok, amikor írom ezeket a sorokat és inkontinenciabetétet...
kockapesszárium

Mindent a kockapesszáriumokról!

Rendkívül gyakori, hogy a várandósság alatt, vagy a szülést...

Van egy zárt Facebook csoportunk...

Kedves Látogató!

Tudtad, hogy van egy Zárt Facebook csoportunk (Őszintén az inkontinenciáról és más medencefenék problémákról), ahol a tagok nyugodtan és kötetlenül kérdezhetnek gépek kezelésével, illetve egyéb más a témához kapcsolodó problémákról, gyógymódokról stb.?

Lépj be kötelezettség mentesen és mindenben segítünk!

Várunk szeretettel,

Dombai Krisztina

You have Successfully Subscribed!