Tudtad, hogy kedvenc sportod károsíthatja a medencefeneked?

Mindenhonnan azt halljuk, hogy a folyamatos mozgás az egészséges életmód része. Sőt, bizonyos esetekben, mint például a vércukorszabályozás, nemcsak hasznos, hanem elengedhetetlen is. A sok ajánlás hatására végül addig-addig keresgélünk, hogy megtaláljuk azt a sportágat, ahol ki tudunk teljesedni.

Van, akinek ez a futás.

Vagy az aerobik.

Esetleg a tenisz.

A lényeg: kell a mozgás. Ám, ha szeretünk is sportolni, az visz mindent! Akkor nem kell erőszakoskodnunk magunkkal, hogy elinduljunk… Igaz?

Erre most szembejön veled ez a cím…

A sport hatással van a medencefenékre? Ráadásul nem is pozitívan, hanem éppen ellenkezőleg? Gondoltad volna, hogy a női élsportolók 41%-a az NCBI-statisztikák szerint stresszinkontinenciától szenved?A stresszinkontinencia széklet- vagy vizeletszivárgást jelent például köhögés, tüsszentés, ugrás vagy futás során. Ennek oka a gyenge medencefenék-izomzat.

A gyenge medencefenék-izom és a sport

A futás, a tenisz, a kosárlabda, a futball, a baseball, a gimnasztika, a crossfit stb. mind olyan sportok, amelyek futást, ugrálást vagy guggolást igényelnek. A medencefenék egy tál alakú izomcsoport, amely a medence belsejében helyezkedik el.Feladata, hogy támogassa a belső szerveket (a méh, a húgyhólyag, a végbél, a belek stb.), illetve, hogy kontrollálja a záróizmot, és megakadályozza a szivárgást.

Ennek az izomcsoportnak a szexuális együttlétek és a szülés során is fontos szerepe van.Ám amikor a nő rendszeresen sportol (vagyis a fent felsorolt mozgásformák valamelyikét végzi), lefelé irányuló nyomást, erőt gyakorol a medencefenék-izmára.

Futás és ugrálás során a belső szervek folyamatosan a medencefenék felé mozdulnak, ami diszfunkciót idézhet elő. Például, amikor nehezet emelsz, az izmok általában megfeszülnek, az erő szintén a medencefenék felé megy. Ezért van az, hogy a rendszeres sport és a súlyemelés bizony negatív hatással lehet a medencefenékre.

Sőt, a legrosszabb, hogy addig a nők általában észre sem veszik, hogy a medencefenekük működésképtelen, amíg fel nem lép az inkontinencia.

Ez nem azt jelenti, hogy nem szabad mozogni. A sport valóban kell! Ám nem mindegy, milyen rendszerességgel. A hivatásos sportolóknak például sokszor naponta edzeniük kell, te azonban lehet, hogy hetente csak kétszer vagy háromszor mész mozogni, azt is változatosan – mondjuk nemcsak futsz, hanem úszol is.

Sőt, ha megfelelően meg vannak edzetve a medencefenék-izmaid, akkor nem fog gondot okozni a sok mozgás. Ehhez azonban az kell, hogy ne csak a kar-, láb és egyéb izmaidra gondolj, hanem a gátizmodra is.

Erősítsd meg medencefenék-izmaidat! 

Az egyik lehetséges megoldás a Kegel-torna. Sok nő nem egészen tudja, hogyan kell csinálni, ezért mindenképp szakemberhez menj. Van azonban az az állapot, amikor már nagyon gyenge a gátizomzat, hogy a torna nem elég.Mert egyszerűen nem tudják hatékonyan megfeszíteni az izmokat.

Ekkor jönnek be mindenképp a képbe az izomstimulációs eszközök. Ezeket egyébként akkor is használhatod, ha nincsenek inkontinencia-tüneteid, mert ha a megelőzésre koncentrálsz, akkor talán soha nem is lesznek.

Arról nem beszélve, hogy kevesebb munka és erőbefektetés a megelőzés, mint visszacsinálni valamit, ami már károsodott. És így a kellemetlen mellékhatásokat sem kell megtapasztalnod, amivel például az inkontinencia vagy a süllyedéses elváltozások járnak.

5 tanács, hogy ne feledkezz el a gátizmaidról 

  1. Ha rendszeresen sportolsz, érdemes változatosan tenned vagy csökkenteni a teljesítményt.A legjobb, ha összeállítasz magadnak egy tervet a különböző mozgásformákból, amiket szívesen végzel. Például aerobik vagy futás mellett járhatsz rendszeresen jógázni is.
  2. Írj magadnak egy cetlit vagy állítsd be emlékeztetőt, hogy még véletlenül se feledkezz meg a medencefenék-izmaidról.Járj el intimtornára vagy szerezd be saját izomstimulációs eszközödet, amivel otthon, kényelmesen edzheted gátizmaidat.
  3. Nőként alapból érdemes a belső izmokkal is foglalkoznod,főleg terhesség előtt, szülés után vagy ha medencefenék-rendellenességet diagnosztizáltak nálad.
  4. Ha tapasztalod az inkontinenciavagy a süllyedéses elváltozások tüneteit, ne maradj csendben! Azonnal fordulj szakemberhez
  5. Mindemellett az általános egészségkárosító szokások elkerülése is nagyban segít:a rossz testtartás, egészségtelen étrend, elhízás, alkoholfogyasztás, dohányzás stb. Vagyis: figyelj oda a testtartásodra és az elfogyasztott élelmiszerek minőségére, próbálj időt fordítani a rendszeres pihenésre és hidratálásra.

Ha kell, vezesd be újonnan a következő szokásokat. Emlékeztesd magadat addig rájuk, amíg teljesen be nem épülnek a mindennapjaidba.

Az inkontinencia jelei

Az inkontinencia első jelei

A medencefenék süllyedéses problémáinak kialakulásához jellemzően...

7 dolog, amit tudnod kell az inkontinenciáról

Gyakran előfordul, hogy levelet kapunk olyan kétségbeesett nőktől,...

Intimnapló: Egy nő van a lábam között!

Néhány hete írtam arról, hogy mi történt, miután néhány évnyi enyhe...
székletinkontinencia

Székletinkontinencia

A Székletinkontinencia A székletinkontinencia a székletürítés...

Van egy zárt Facebook csoportunk...

Kedves Látogató!

Tudtad, hogy van egy Zárt Facebook csoportunk (Őszintén az inkontinenciáról és más medencefenék problémákról), ahol a tagok nyugodtan és kötetlenül kérdezhetnek gépek kezelésével, illetve egyéb más a témához kapcsolodó problémákról, gyógymódokról stb.?

Lépj be kötelezettség mentesen és mindenben segítünk!

Várunk szeretettel,

Dombai Krisztina

You have Successfully Subscribed!