Tudtad, hogy kedvenc sportod károsíthatja a medencefeneked?

Mindenhonnan azt halljuk, hogy a folyamatos mozgás az egészséges életmód része. Sőt, bizonyos esetekben, mint például a vércukorszabályozás, nemcsak hasznos, hanem elengedhetetlen is. A sok ajánlás hatására végül addig-addig keresgélünk, hogy megtaláljuk azt a sportágat, ahol ki tudunk teljesedni.

Van, akinek ez a futás.

Vagy az aerobik.

Esetleg a tenisz.

A lényeg: kell a mozgás. Ám, ha szeretünk is sportolni, az visz mindent! Akkor nem kell erőszakoskodnunk magunkkal, hogy elinduljunk… Igaz?

Erre most szembejön veled ez a cím…

A sport hatással van a medencefenékre? Ráadásul nem is pozitívan, hanem éppen ellenkezőleg? Gondoltad volna, hogy a női élsportolók 41%-a az NCBI-statisztikák szerint stresszinkontinenciától szenved?A stresszinkontinencia széklet- vagy vizeletszivárgást jelent például köhögés, tüsszentés, ugrás vagy futás során. Ennek oka a gyenge medencefenék-izomzat.

A gyenge medencefenék-izom és a sport

A futás, a tenisz, a kosárlabda, a futball, a baseball, a gimnasztika, a crossfit stb. mind olyan sportok, amelyek futást, ugrálást vagy guggolást igényelnek. A medencefenék egy tál alakú izomcsoport, amely a medence belsejében helyezkedik el.Feladata, hogy támogassa a belső szerveket (a méh, a húgyhólyag, a végbél, a belek stb.), illetve, hogy kontrollálja a záróizmot, és megakadályozza a szivárgást.

Ennek az izomcsoportnak a szexuális együttlétek és a szülés során is fontos szerepe van.Ám amikor a nő rendszeresen sportol (vagyis a fent felsorolt mozgásformák valamelyikét végzi), lefelé irányuló nyomást, erőt gyakorol a medencefenék-izmára.

Futás és ugrálás során a belső szervek folyamatosan a medencefenék felé mozdulnak, ami diszfunkciót idézhet elő. Például, amikor nehezet emelsz, az izmok általában megfeszülnek, az erő szintén a medencefenék felé megy. Ezért van az, hogy a rendszeres sport és a súlyemelés bizony negatív hatással lehet a medencefenékre.

Sőt, a legrosszabb, hogy addig a nők általában észre sem veszik, hogy a medencefenekük működésképtelen, amíg fel nem lép az inkontinencia.

Ez nem azt jelenti, hogy nem szabad mozogni. A sport valóban kell! Ám nem mindegy, milyen rendszerességgel. A hivatásos sportolóknak például sokszor naponta edzeniük kell, te azonban lehet, hogy hetente csak kétszer vagy háromszor mész mozogni, azt is változatosan – mondjuk nemcsak futsz, hanem úszol is.

Sőt, ha megfelelően meg vannak edzetve a medencefenék-izmaid, akkor nem fog gondot okozni a sok mozgás. Ehhez azonban az kell, hogy ne csak a kar-, láb és egyéb izmaidra gondolj, hanem a gátizmodra is.

Erősítsd meg medencefenék-izmaidat! 

Az egyik lehetséges megoldás a Kegel-torna. Sok nő nem egészen tudja, hogyan kell csinálni, ezért mindenképp szakemberhez menj. Van azonban az az állapot, amikor már nagyon gyenge a gátizomzat, hogy a torna nem elég.Mert egyszerűen nem tudják hatékonyan megfeszíteni az izmokat.

Ekkor jönnek be mindenképp a képbe az izomstimulációs eszközök. Ezeket egyébként akkor is használhatod, ha nincsenek inkontinencia-tüneteid, mert ha a megelőzésre koncentrálsz, akkor talán soha nem is lesznek.

Arról nem beszélve, hogy kevesebb munka és erőbefektetés a megelőzés, mint visszacsinálni valamit, ami már károsodott. És így a kellemetlen mellékhatásokat sem kell megtapasztalnod, amivel például az inkontinencia vagy a süllyedéses elváltozások járnak.

5 tanács, hogy ne feledkezz el a gátizmaidról 

  1. Ha rendszeresen sportolsz, érdemes változatosan tenned vagy csökkenteni a teljesítményt.A legjobb, ha összeállítasz magadnak egy tervet a különböző mozgásformákból, amiket szívesen végzel. Például aerobik vagy futás mellett járhatsz rendszeresen jógázni is.
  2. Írj magadnak egy cetlit vagy állítsd be emlékeztetőt, hogy még véletlenül se feledkezz meg a medencefenék-izmaidról.Járj el intimtornára vagy szerezd be saját izomstimulációs eszközödet, amivel otthon, kényelmesen edzheted gátizmaidat.
  3. Nőként alapból érdemes a belső izmokkal is foglalkoznod,főleg terhesség előtt, szülés után vagy ha medencefenék-rendellenességet diagnosztizáltak nálad.
  4. Ha tapasztalod az inkontinenciavagy a süllyedéses elváltozások tüneteit, ne maradj csendben! Azonnal fordulj szakemberhez
  5. Mindemellett az általános egészségkárosító szokások elkerülése is nagyban segít:a rossz testtartás, egészségtelen étrend, elhízás, alkoholfogyasztás, dohányzás stb. Vagyis: figyelj oda a testtartásodra és az elfogyasztott élelmiszerek minőségére, próbálj időt fordítani a rendszeres pihenésre és hidratálásra.

Ha kell, vezesd be újonnan a következő szokásokat. Emlékeztesd magadat addig rájuk, amíg teljesen be nem épülnek a mindennapjaidba.

Furcsa érzések, gyakori vizelési inger és húgyúti fertőzések? Az inkontinencia jelei lehetnek.

Furcsa érzések odalent, gyakori vizelési inger és húgyúti fertőzések? Az inkontinencia első jelei lehetnek!

A medencefenék problémáinak kialakulásához jellemzően nem néhány hétre, hanem akár évre vagy évtizedre van szükség. A megmagyarázhatatlan eredetű derék- vagy medenceövi...

Visnyei Barbi: „ Az intim területek egészségének nem jut elég rivaldafény.”

Az Instagramon keresztül már biztosan értesültek róla, hogy a kétgyermekes édesanya, véleményvezér, Visnyei Barbi is használja a TensCare Unicare készülékünket.  Mivel...
ha nem jön. ababa

Ha nem jön a baba…

Mindent a FERTI-LILY megtermékenyítést segítő eszközökről Amikor egy párkapcsolatban megszületik az igény, hogy a te meg énből végre mi legyen és bővüljön a család,...
kGoal, az interaktív kismedencei tréner

Kompakt okoseszköz az intimegészségért: a kGoal edzőtréner

Az új, saját izomerős tréner elérhető az Intimegészség.hu kínálatában!  Megszokhattátok már, hogy számunkra rendkívül fontos a női egészség területén megjelenő...
Az ülőmunka és a várandósság hatásai a női testre

Az ülőmunka és a várandósság hatásai a női testre

Az emberi test az egyik legcsodálatosabb műszer. Szinte a végtelenségig terhelhető, hatalmas erőkifejtésre képes, és akár egy gyönyörű gyermek kihordására is...

Van egy zárt Facebook csoportunk...

Kedves Látogató!

Tudtad, hogy van egy Zárt Facebook csoportunk (Őszintén az inkontinenciáról és más medencefenék problémákról), ahol a tagok nyugodtan és kötetlenül kérdezhetnek gépek kezelésével, illetve egyéb más a témához kapcsolodó problémákról, gyógymódokról stb.?

Lépj be kötelezettség mentesen és mindenben segítünk!

Várunk szeretettel,

Dombai Krisztina

You have Successfully Subscribed!