HÁTSÓ HÜVELYFALI SÜLLYEDÉS: MINDEN, AMIT TUDNOD KELL A VÉGBÉLSÉRVRŐL

Hátsó hüvelyfali süllyedés -végbélsérv

Vannak olyan félelmek, amelyekkel sosem akarunk szembenézni. Ilyen a rectocele, azaz a hátsó hüvelyfali süllyedés, ún. végbélsérv is. Az állapotot rendszerint a szülés vagy életmód következtében meggyengült fascia idézi elő, azaz a kötőszövetek meggyengülése révén a végbél a hüvelybe boltosul.

Milyen tüneteket tapasztalhatunk?

A hátsó hüvelyfali süllyedésnek enyhe esetekben még nincs tünete, azonban minél előrehaladottabb az állapot, annál több kellemetlenséget okoz a betegség. Megmagyarázhatatlan derékövi fájdalom, idegentest-érzet, dudor a hüvelybemenetnél, nehezített székelés léphet fel. Bár a tünetek fekvő helyzetben javulnak, a diszkomfort megmarad, fájdalmas lehet az együttlét és más süllyedéses panaszok is jelentkezhetnek.

Mit lehet tenni?

Az első és legfontosabb az átfogó és alapos szakorvosi vizsgálat. Ebben az esetben az orvos felméri az esetleges együttjárásokat, meghatározza a kórállapot stádiumát és kezelési módot javasol.

Enyhe esetekben ez három pillérből áll: testsúlykontroll, rendszeresen végzett, gyógytornász által betanított Kegel-gyakorlatok és szükség szerint elektromos stimuláció. (Az utóbbit ki lehet egészíteni biofeedback -méréssel.) A testsúly optimalizálásán túl szükség van az emésztés egyensúlyának helyreállítására is, elkerülve ezzel a krónikus székrekedés kialakulását és a fájdalmas székelést.

Középsúlyos és súlyos esetekben a tornát és az elektrostimulációs kezelést kiegészítheti a pesszáriumterápia, valamint az ösztrogénterápia is. A megfelelő formájú és méretű pesszárium kiválasztása elsősorban a szakember feladata, melyet a helyes használathoz szükséges helyszíni oktatás egészít ki. Az ideális méretű pesszárium viselése nem jár diszkomforttal, nem fájdalmas, ugyanakkor a pesszárium stabilan tart, nem mozdul el. Ezzel segíti a szervek ideális helyzetben tartását és a mindennapok magabiztosságát.

Szeretnél többet megtudni a kockapesszáriumok használatáról? Olvass többet itt!

Végbélsérv-műtét: a végső megoldás?

Van, hogy a konzervatív terápia nem jelent tartós és valóban jó megoldást. Ezekben az esetekben szükség van helyreállító műtétre, melynek válfaját a rendelkezésre álló információk alapján a szakorvos határozza meg. Előfordulhat, hogy az operáció során a beteg saját szöveteit húzzák össze, vagy hálók, esetleg más implantátumok beépítése válik szükségessé.

Fontos tudni azonban, hogy a műtétet nem old meg végleg minden problémát, hiszen az operáció során meglazult szöveteket és izmokat rögzítenek meglazult szövetekhez. Így a gyógyulást követően rehabilitációra és rendszeres edzésre van szükség a tartós jólléthez.

A legjobb megoldás a megelőzés!

Ezért fontos, hogy lehetőség szerint már a várandósságot megelőzően, de legkésőbb a menopauza előtt megkezdjük a rendszeres és tudatos intimedzést. Így elősegíthetjük a medencefenéki izomzat megerősödését és az egészséges életet.
Szeretnél tudatosan tenni intim egészségedért? Látogass el webshopunkba, vagy válaszd az eszközválasztót!

Az inkontinencia jelei

Az inkontinencia első jelei

A medencefenék süllyedéses problémáinak kialakulásához jellemzően nem néhány hétre, hanem akár évre vagy évtizedre van szükség. A megmagyarázhatatlan eredetű derék-...
Hátsó hüvelyfali süllyedés -végbélsérv

HÁTSÓ HÜVELYFALI SÜLLYEDÉS: MINDEN, AMIT TUDNOD KELL A VÉGBÉLSÉRVRŐL

Vannak olyan félelmek, amelyekkel sosem akarunk szembenézni. Ilyen a rectocele, azaz a hátsó hüvelyfali süllyedés, ún. végbélsérv is. Az állapotot rendszerint a szülés...

7 dolog, amit tudnod kell az inkontinenciáról

Gyakran előfordul, hogy levelet kapunk olyan kétségbeesett nőktől, akik a testükben zajló változásokkal szembesülve nem tudják, hova fordulhatnának segítségért. Ők...

Intimnapló: Egy nő van a lábam között!

Néhány hete írtam arról, hogy mi történt, miután néhány évnyi enyhe vizeletinkontinencia után végül szorongva urogynekológushoz fordultam. Most pedig arról számolok be,...

Van egy zárt Facebook csoportunk...

Kedves Látogató!

Tudtad, hogy van egy Zárt Facebook csoportunk (Őszintén az inkontinenciáról és más medencefenék problémákról), ahol a tagok nyugodtan és kötetlenül kérdezhetnek gépek kezelésével, illetve egyéb más a témához kapcsolodó problémákról, gyógymódokról stb.?

Lépj be kötelezettség mentesen és mindenben segítünk!

Várunk szeretettel,

Dombai Krisztina

You have Successfully Subscribed!