7 dolog, amit tudnod kell az inkontinenciáról

Gyakran előfordul, hogy levelet kapunk olyan kétségbeesett nőktől, akik a testükben zajló változásokkal szembesülve nem tudják, hova fordulhatnának segítségért. Ők azok, akik érzik, hogy valami nincs rendben, mégsem kapnak iránymutatást vagy hasznos tanácsokat ismeretségi körükben vagy háziorvosuknál.

Tegyük tisztába a dolgokat! Összegyűjtöttük a 7 leggyakoribb kérdést, amivel a hölgyek hozzánk fordulnak és igyekszünk maradéktalanul megválaszolni őket. A teher akkor nagy igazán, ha néma. Beszéljünk róla!

1. Mi az inkontinencia?

A vizelet visszatartásának nehézsége vagy képtelensége, mely vizeletszivárgást vagy hirtelen vizeletvesztést eredményez.

2. Mely fajtáit ismerjük?

Stresszinkontinencia: fiatal nők esetén az inkontinencia leggyakoribb formája. Megnövekedő hasűri nyomás esetén járó vizeletvesztéssel járó inkontinenciafajta, melynek több stádiumát is megkülönböztetjük.

Késztetéses inkontinencia: hirtelen jelentkező, extrém erős vizelési inger, mely akár fájdalmasan feszítő érzéssel is járhat. Ilyenkor a beteg csak rövid ideig tudja visszatartani a vizeletét.

Túlfolyásos inkontinencia akkor alakul ki, ha a hólyag- szervi elváltozás, vagy akár cukorbetegség miatt- nem tud teljesen kiürülni és rendszertelenül olykor kis mennyiségű vizelet távozik.

A funkcionális inkontinencia akkor fordul elő, ha beteg nem tud vagy akar elérni a mosdóba, így előfordulnak balesetek.

Kevert típusú inkontinenciáról akkor beszélünk, ha az inkontinenciaproblémák többféle típusa egyidejűleg van jelen. A leggyakoribb “páros” a késztetéses és stresszinkontinencia.

3. Megszűnhetnek-e a vizeletvesztéses panaszok?

Igen! Elsőként orvosi segítséggel kell felderíteni a kialakuláshoz vezető szervi, életmódbeli és pszichés okokat, majd célirányos terápiával- intimtorna, izomstimuláció, életmódváltás, pszichológus- kell kezelni őket. Ez hosszú távon a tünetek csökkenését vagy akár megszűnését eredményezheti.

4. Okozhat-e az inkontinencia további tüneteket vagy betegségeket?

Az inkontinenciával gyakran jár együtt a vizelet hólyagban való pangása vagy megrekedése, mely a baktériumok elszaporodását hozhatja magával. Ez fertőzések és gyulladások kialakulásához vezet, melyeken minden esetben komolyan kell venni. Fontos tudni, hogy az ilyen gyulladások akár fokozhatják is a vizeletvesztéses panaszokat, ezért mielőbbi közbelépést igényelnek.

5. Milyen speciális eszközökre, gyakorlatokra van szükségem a probléma kezeléshez?

Egészséged helyreállításának érdekében célszerű elhagynod az irritatív italokat és élelmiszereket (pl. kávé, szénsavas üdítőitalok, csípős ételek), optimalizálnod a folyadékbevitelt, felkeresned egy urogynekológust és elsajátítanod a Kegel torna gyakorlatokat. Felkereshetsz gyógytornász specialistát is, aki egyedi, rád szabott gátizomtorna gyakorlatsort állít össze neked. Emellett beszerezhetsz a problémád típusának és stádiumának megfelelő eszközöket a www.intimegeszseg.hu/uzlet oldalon.

6. Használhatok-e spéci inkontinenciabetét helyett szimpla tisztasági vagy egészségügyi betétet?

Nem. Gyakori hiba, hogy a betegség tagadásának részeként, vagy az eszközök kézenfekvő volta miatt a nők tisztasági vagy egészségügyi betétet kezdenek használni a távozó vizeletcseppek kordában tartására. Fontos tudni azonban, hogy ezeket a női higiéniai eszközöket nem inkontinenciás panaszok kezelésére fejlesztették ki, nem zár megfelelően a felületük és a tárolási kapacitásuk is lényegesen alacsonyabb.

7.Miért csepeg a vizelet akár ürítés után is?

Sok oka lehet annak, miért csepeg a vizelet akár közvetlenül ürítés után is. Mind között a leggyakrabban előforduló okok a túlzottan feszített vagy túl gyenge izomzat, melyek azt eredményezhetik, hogy vizeléskor nem ürül megfelelően a hólyag.

Az ilyenkor visszamaradó, pangó vizelet táptalaja a baktériumoknak és akár vizelés után, spontán is ürülhet a hólyag.

A fentiek alapján te is úgy gondolod, inkontinenciával kell szembenézned? Van már diagnózisod, de legyőznéd a betegséget vagy megelőznéd a kialakulását? Mi segíthetünk!

Látogass el az Intimegészség.hu zárt Facebook csoportjába vagy nézz szét webshopunkban és vásárolj az otthoni edzőgyakorlatokhoz hüvelysúlyt vagy izomstimulációs eszközt!

Az inkontinencia jelei

Az inkontinencia első jelei

A medencefenék süllyedéses problémáinak kialakulásához jellemzően...

7 dolog, amit tudnod kell az inkontinenciáról

Gyakran előfordul, hogy levelet kapunk olyan kétségbeesett nőktől,...

Intimnapló: Egy nő van a lábam között!

Néhány hete írtam arról, hogy mi történt, miután néhány évnyi enyhe...
székletinkontinencia

Székletinkontinencia

A Székletinkontinencia A székletinkontinencia a székletürítés...

Van egy zárt Facebook csoportunk...

Kedves Látogató!

Tudtad, hogy van egy Zárt Facebook csoportunk (Őszintén az inkontinenciáról és más medencefenék problémákról), ahol a tagok nyugodtan és kötetlenül kérdezhetnek gépek kezelésével, illetve egyéb más a témához kapcsolodó problémákról, gyógymódokról stb.?

Lépj be kötelezettség mentesen és mindenben segítünk!

Várunk szeretettel,

Dombai Krisztina

You have Successfully Subscribed!