7 dolog, amit tudnod kell az inkontinenciáról

Gyakran előfordul, hogy levelet kapunk olyan kétségbeesett nőktől, akik a testükben zajló változásokkal szembesülve nem tudják, hova fordulhatnának segítségért. Ők azok, akik érzik, hogy valami nincs rendben, mégsem kapnak iránymutatást vagy hasznos tanácsokat ismeretségi körükben vagy háziorvosuknál.

Tegyük tisztába a dolgokat! Összegyűjtöttük a 7 leggyakoribb kérdést, amivel a hölgyek hozzánk fordulnak és igyekszünk maradéktalanul megválaszolni őket. A teher akkor nagy igazán, ha néma. Beszéljünk róla!

1. Mi az inkontinencia?

A vizelet visszatartásának nehézsége vagy képtelensége, mely vizeletszivárgást vagy hirtelen vizeletvesztést eredményez.

2. Mely fajtáit ismerjük?

Stresszinkontinencia: fiatal nők esetén az inkontinencia leggyakoribb formája. Megnövekedő hasűri nyomás esetén járó vizeletvesztéssel járó inkontinenciafajta, melynek több stádiumát is megkülönböztetjük.

Késztetéses inkontinencia: hirtelen jelentkező, extrém erős vizelési inger, mely akár fájdalmasan feszítő érzéssel is járhat. Ilyenkor a beteg csak rövid ideig tudja visszatartani a vizeletét.

Túlfolyásos inkontinencia akkor alakul ki, ha a hólyag- szervi elváltozás, vagy akár cukorbetegség miatt- nem tud teljesen kiürülni és rendszertelenül olykor kis mennyiségű vizelet távozik.

A funkcionális inkontinencia akkor fordul elő, ha beteg nem tud vagy akar elérni a mosdóba, így előfordulnak balesetek.

Kevert típusú inkontinenciáról akkor beszélünk, ha az inkontinenciaproblémák többféle típusa egyidejűleg van jelen. A leggyakoribb “páros” a késztetéses és stresszinkontinencia.

3. Megszűnhetnek-e a vizeletvesztéses panaszok?

Igen! Elsőként orvosi segítséggel kell felderíteni a kialakuláshoz vezető szervi, életmódbeli és pszichés okokat, majd célirányos terápiával- intimtorna, izomstimuláció, életmódváltás, pszichológus- kell kezelni őket. Ez hosszú távon a tünetek csökkenését vagy akár megszűnését eredményezheti.

4. Okozhat-e az inkontinencia további tüneteket vagy betegségeket?

Az inkontinenciával gyakran jár együtt a vizelet hólyagban való pangása vagy megrekedése, mely a baktériumok elszaporodását hozhatja magával. Ez fertőzések és gyulladások kialakulásához vezet, melyeken minden esetben komolyan kell venni. Fontos tudni, hogy az ilyen gyulladások akár fokozhatják is a vizeletvesztéses panaszokat, ezért mielőbbi közbelépést igényelnek.

5. Milyen speciális eszközökre, gyakorlatokra van szükségem a probléma kezeléshez?

Egészséged helyreállításának érdekében célszerű elhagynod az irritatív italokat és élelmiszereket (pl. kávé, szénsavas üdítőitalok, csípős ételek), optimalizálnod a folyadékbevitelt, felkeresned egy urogynekológust és elsajátítanod a Kegel torna gyakorlatokat. Felkereshetsz gyógytornász specialistát is, aki egyedi, rád szabott gátizomtorna gyakorlatsort állít össze neked. Emellett beszerezhetsz a problémád típusának és stádiumának megfelelő eszközöket a www.intimegeszseg.hu/uzlet oldalon.

6. Használhatok-e spéci inkontinenciabetét helyett szimpla tisztasági vagy egészségügyi betétet?

Nem. Gyakori hiba, hogy a betegség tagadásának részeként, vagy az eszközök kézenfekvő volta miatt a nők tisztasági vagy egészségügyi betétet kezdenek használni a távozó vizeletcseppek kordában tartására. Fontos tudni azonban, hogy ezeket a női higiéniai eszközöket nem inkontinenciás panaszok kezelésére fejlesztették ki, nem zár megfelelően a felületük és a tárolási kapacitásuk is lényegesen alacsonyabb.

7.Miért csepeg a vizelet akár ürítés után is?

Sok oka lehet annak, miért csepeg a vizelet akár közvetlenül ürítés után is. Mind között a leggyakrabban előforduló okok a túlzottan feszített vagy túl gyenge izomzat, melyek azt eredményezhetik, hogy vizeléskor nem ürül megfelelően a hólyag.

Az ilyenkor visszamaradó, pangó vizelet táptalaja a baktériumoknak és akár vizelés után, spontán is ürülhet a hólyag.

A fentiek alapján te is úgy gondolod, inkontinenciával kell szembenézned? Van már diagnózisod, de legyőznéd a betegséget vagy megelőznéd a kialakulását? Mi segíthetünk!

Látogass el az Intimegészség.hu zárt Facebook csoportjába vagy nézz szét webshopunkban és vásárolj az otthoni edzőgyakorlatokhoz hüvelysúlyt vagy izomstimulációs eszközt!

Furcsa érzések, gyakori vizelési inger és húgyúti fertőzések? Az inkontinencia jelei lehetnek.

Furcsa érzések odalent, gyakori vizelési inger és húgyúti fertőzések? Az inkontinencia első jelei lehetnek!

A medencefenék problémáinak kialakulásához jellemzően nem néhány hétre, hanem akár évre vagy évtizedre van szükség. A megmagyarázhatatlan eredetű derék- vagy medenceövi...

Visnyei Barbi: „ Az intim területek egészségének nem jut elég rivaldafény.”

Az Instagramon keresztül már biztosan értesültek róla, hogy a kétgyermekes édesanya, véleményvezér, Visnyei Barbi is használja a TensCare Unicare készülékünket.  Mivel...
ha nem jön. ababa

Ha nem jön a baba…

Mindent a FERTI-LILY megtermékenyítést segítő eszközökről Amikor egy párkapcsolatban megszületik az igény, hogy a te meg énből végre mi legyen és bővüljön a család,...
kGoal, az interaktív kismedencei tréner

Kompakt okoseszköz az intimegészségért: a kGoal edzőtréner

Az új, saját izomerős tréner elérhető az Intimegészség.hu kínálatában!  Megszokhattátok már, hogy számunkra rendkívül fontos a női egészség területén megjelenő...
Az ülőmunka és a várandósság hatásai a női testre

Az ülőmunka és a várandósság hatásai a női testre

Az emberi test az egyik legcsodálatosabb műszer. Szinte a végtelenségig terhelhető, hatalmas erőkifejtésre képes, és akár egy gyönyörű gyermek kihordására is...

Van egy zárt Facebook csoportunk...

Kedves Látogató!

Tudtad, hogy van egy Zárt Facebook csoportunk (Őszintén az inkontinenciáról és más medencefenék problémákról), ahol a tagok nyugodtan és kötetlenül kérdezhetnek gépek kezelésével, illetve egyéb más a témához kapcsolodó problémákról, gyógymódokról stb.?

Lépj be kötelezettség mentesen és mindenben segítünk!

Várunk szeretettel,

Dombai Krisztina

You have Successfully Subscribed!